Noget om steder

Lige for tiden arbejder jeg med steder. Steder hvor vi bevæger os. Al viden peger på, at vi bevæger os mere, hvis omgivelserne inviterer til det. Og derfor er de steder, hvor vi bor og færdes, ret vigtige for vores sundhed.

Indretning både udenfor og indenfor påvirker vores vaner og vores motivation. Det viser sig at flere bevæger sig mere, hvis de vigtige steder i deres hverdag (f.eks. skole, arbejde, apotek, supermarked) ligger indenfor en radius af 15 minutters gang eller cykling. Og flere kommer ud i naturen, hvis den er tæt på.

Det virker næsten for enkelt til at skulle skrive noget om. Men jeg gør det alligevel, for jeg oplever at omgivelserne er en blind vinkel i mange snakke om sundhed. Vi snakker meget om motivation, vaner og rygrad men […]

Noget om steder2022-12-14T12:08:34+00:00

Danskernes foretrukne motionsform

I weekenden var der meget på programmet, så min motion blev til gåtur med hunden, som, by the way, er danskernes foretrukne motionsform (Kilde: SDU: Danmark i Bevægelse).

Hvis du indlægger stigninger og krumspring er det en rigtig fin måde at få bevæget dig på. Særligt fordi at hunde gerne vil ud et par gange om dagen. Og to ture hver dag, bliver faktisk til noget i det store billede.

Jeg går altid op og ned ad bakker, hvis jeg kan komme til det. Gerne i skoven, så jeg udfordrer min balance, og så mine sanser får noget at arbejde med.

Trapper er også gode. De sætter de store vægtbærende muskler på arbejde, og de store lår- og ballemuskler trækker en masse på kredsløbet, fordi de kræver meget ilt- og blodtilførsel. Kondien bliver […]

Danskernes foretrukne motionsform2022-04-26T13:03:25+00:00

Normcore motion bliver det nye

I dag udkom Sundhedsstyrelsen med Danskernes sundhed – den nationale sundhedsprofil 2021, og deri kan man læse, at under halvdelen af danskerne bevæger sig så meget, som ville være godt for dem. Når så mange bevæger sig for lidt, er der mere galt end vores hver især manglende motivation og rygrad.

Men hvad er der så galt? 

Vi har indrettet et passivt samfund med acceleration og effektivitet som primære succeskriterier. Og det er vores kroppe ikke glade for.

Mange af os sidder stille når vi arbejder, og når vi transporterer os, og det bliver til mange timer hver dag.

Vi er nødt til at tænke nyt og følge med tidsånden. Fællesskab frem for individualisme. De sidste mange år, har sundhedsråd været individuelle, og nu er tiden kommet til, at vindene skal vende. Og hvis […]

Normcore motion bliver det nye2022-03-10T12:06:59+00:00

Squat er blevet et symbol på tidens kropsideal, men du kan også tage trappen

Squat er en god øvelse. Den er funktionel og træner de største muskler vi har. Men hvor squat engang var en øvelse, jeg instruerede ældre mennesker i (med en stol bag dem, hvis de ikke havde kræfterne), så de kunne komme til at gå igen, så er øvelsen blevet billedet på en moderne træningskultur og tidens kropsidealer. Et kropsideal som er veltrænet og muskuløst. Særligt toptrænede lår og baller er i fokus. Helt sikkert inspireret af popkulturelle ikoner som for eksempel Kim Kardashian, som blandt andet har poseret med afklædt bagdel på forsiden af magasinet Paper – du kan se forsiden her.

Et hurtigt opslag på hashtagget #squat på Instagram fremkalder veltrænede typer med tunge vægtstænger på skuldrene og store muskuløse lår. For det meste udført i meget […]

Squat er blevet et symbol på tidens kropsideal, men du kan også tage trappen2022-02-24T09:42:48+00:00

Bevæg dig i hverdagen og træn det nødvendige….

Vi står med et paradoks. Et passivt hverdagsliv og et krops- og sundhedsideal som kræver præcist det modsatte, nemlig masser af timers træning.

Vi skal helst være trænede og fitte, men vi lever i en tid, hvor det letteste er at være passiv. De fleste hverdagsgøremål kan klares via computeren, vi kører i bil (og sidder i kø) som aldrig før. Rigtig mange af os har stillesiddende arbejde.

De kropsidealer som er moderne, kræver mange timers træning. Og sådan er det med trends; det som er svært at opnå, er eftertragtet. Som samfundet er bygget op, er det svært at opnå en trænet krop i et almindeligt hverdagsliv, for et trænet kropsideal kræver at vi bevæger os.

Hvad gør vi?

Løsningen er, at vi begynder at indrette os anderledes. Vi skal indrette vores liv […]

Bevæg dig i hverdagen og træn det nødvendige….2022-02-22T10:06:43+00:00

15 minutters byer

Det er svært at forestille sig en moderne vestlig by uden biler. En by hvor alt kan nås på på cykel eller med fødderne. En by uden forurening. Men ikke desto mindre er det, hvad 15 minute city-bevægelsen arbejder for. Og de har medvind. For rene byer, klimavenlige og sunde måder at leve på, vinder frem i takt med at et større fokus på bæredygtighed vinder frem.

Og det kan godt svare sig at tænke i 15-minutters principperne. For hvor der er kortere end 15 minutter på cykel eller til fods til de essentielle destinationer i hverdagen, som supermarked, skole, grønne områder og arbejde, er der langt flere, som bevæger sig og færre der kører bil. Desuden skaber byer, hvor mennesker lever, handler og opholder sig lokalt, bedre grobund for samhørighed […]

15 minutters byer2021-12-02T12:46:10+00:00

Hvad er postural kontrol og hvordan træner du det?

Postural er din evne til at holde dig oprejst med en god holdning.

En god postutal kontrol er nødvendig for al anden bevægelse. Du skal have et stabilt udgangspunkt for at blive god til bevægelse. Uanset om du dyrker er sport eller laver praktiske opgaver.

En dårlig postural kontrol kan vise sig som ondt i ryggen og leddene eller som dårlig balance.

Så hvordan træner du din posturale kontrol?

Postural kontrol er sat sammen af balance og stabilitet, og de to er svære at skille helt ad. Men det er sådan set bare en fordel i virkeligheden, for så kan du træne begge dele i én øvelse.

Her er et par forslag til træning i hverdagen:

Gå på store sten ved stranden, tag en stejl trappe, gå på line på kantsten eller på børnenes legeplads.

Stå på […]

Hvad er postural kontrol og hvordan træner du det?2021-09-14T08:20:57+00:00

Red din computerryg

Her står jeg med en træningselastik. Det gør jeg fordi jeg har haft ondt i ryggen. Det skal være slut, og det er det heldigvis også næsten.

Et fælles problem

Jeg er ikke alene om at have ondt i ryggen med mellemrum. Det har omkring 1,5 millioner danskere hver dag.

At så mange har ondt i ryggen, skyldes at vores liv ikke passer til vores biologi. Vores ryg har det bedst med at bevæge sig alsidigt. Det har hele vore krop faktisk. Bevægelse og derefter hvile. Ryggen har det ikke godt med ensidigt arbejde, foroverbøjede stillinger og statisk arbejde i lang tid. Og det er vi mange, der udsætter vores ryg for hver dag, når vi sidder ved computeren eller med nakken bøjet over mobiltelefonen.

Hvad virker?

Det der virker på rygsmerter, er træning. Og […]

Red din computerryg2022-01-10T14:03:03+00:00

Det moderne kropsparadoks

Der findes et paradoks. Et moderne kropsparadoks:

Vi bevæger os mindre og mindre i vores almindelige liv og samtidig hylder vi den trænede, markerede krop mere end nogensinde. Vi betragter dem, som kan sætte alt andet til side og bruge timer på at finpudse deres muskulatur, som helte.

I virkeligheden er det dog ikke så mærkeligt. Paradokset kan godt forklares. Det er, og har altid været, sådan, at dét som er svært at opnå eller få fat i, er dét som alle gerne vil have. Og at en veltrænet krop er eftertragtet i vores tid, hænger sammen med, at den er svær at få. Vi lever nemlig i en verden, som hele tiden trækker os i retning af et passivt liv. En verden hvor vi kan ordne indkøb og regninger fra sofaen. […]

Det moderne kropsparadoks2021-03-24T12:39:12+00:00

De små praktiske tricks – sundhedsdesign

Den her stige har fået mig til at bade mere. Jeg bor ved Lillebælt, men tæt på et område med mere havn og mole end strand. Derfor har jeg ikke badet så meget uden for sommerferiesæsonne. Men det gør jeg nu, og det er ikke fordi jeg har været mere viljestærk eller mere beslutsom end jeg plejer. Det er på grund af stigen.

Vores valg er nemlig langt hen ad vejen bestemt af de muligheder der er tilgængelige, og ja, det være begrænsende, men mest synes jeg, vi skal huske, at det er en kæmpe ressource. Der ligger så meget guld og venter i vores omgivelser.

Et studie fra SDU, som blev offentliggjort for nyligt, viser, at kommuner med mange idrætsfaciliteter har flere aktive borgere end andre kommuner. Det er jo næsten […]

De små praktiske tricks – sundhedsdesign2020-09-04T08:51:16+00:00
Go to Top