Noget om steder

Lige for tiden arbejder jeg med steder. Steder hvor vi bevæger os. Al viden peger på, at vi bevæger os mere, hvis omgivelserne inviterer til det. Og derfor er de steder, hvor vi bor og færdes, ret vigtige for vores sundhed.

Indretning både udenfor og indenfor påvirker vores vaner og vores motivation. Det viser sig at flere bevæger sig mere, hvis de vigtige steder i deres hverdag (f.eks. skole, arbejde, apotek, supermarked) ligger indenfor en radius af 15 minutters gang eller cykling. Og flere kommer ud i naturen, hvis den er tæt på.

Det virker næsten for enkelt til at skulle skrive noget om. Men jeg gør det alligevel, for jeg oplever at omgivelserne er en blind vinkel i mange snakke om sundhed. Vi snakker meget om motivation, vaner og rygrad men […]

Noget om steder2022-12-14T12:08:34+00:00

Normcore motion bliver det nye

I dag udkom Sundhedsstyrelsen med Danskernes sundhed – den nationale sundhedsprofil 2021, og deri kan man læse, at under halvdelen af danskerne bevæger sig så meget, som ville være godt for dem. Når så mange bevæger sig for lidt, er der mere galt end vores hver især manglende motivation og rygrad.

Men hvad er der så galt? 

Vi har indrettet et passivt samfund med acceleration og effektivitet som primære succeskriterier. Og det er vores kroppe ikke glade for.

Mange af os sidder stille når vi arbejder, og når vi transporterer os, og det bliver til mange timer hver dag.

Vi er nødt til at tænke nyt og følge med tidsånden. Fællesskab frem for individualisme. De sidste mange år, har sundhedsråd været individuelle, og nu er tiden kommet til, at vindene skal vende. Og hvis […]

Normcore motion bliver det nye2022-03-10T12:06:59+00:00

Stå på ét ben og træn din balance og stabilitet

Står du af og til stille i løbet af din dag? I køen, på stationen? Så brug de stående pauser til at træne din balance og stabilitet.

Hvorfor?

Vi har ryddet de fleste forhindringer af vejen, hvor vi færdes. Går du en tur i et parcelhuskvarter, vil du se, at de fleste haver er indrettet med flade græsplæner og flisegange i vater. Det samme gælder byrummene og vores arbejdspladser. Vores omgivelser er indrettet med fokus på sikkerhed, effektivitet og komfort, og det betyder færre udfordringer. Det medfører at vi bevæger os ensidigt.

Og det gør noget ved vores krop, at den ikke udfordres i hverdagen. Vores balance og stabilitet bliver dårligere og kroppens holdningsmuskler bliver dovne.

Hvad kan du gøre?

Du kan gøre flere ting. Du kan ændre indretningen af omgivelserne i din hverdag, men […]

Stå på ét ben og træn din balance og stabilitet2022-01-11T09:49:19+00:00

Red din computerryg

Her står jeg med en træningselastik. Det gør jeg fordi jeg har haft ondt i ryggen. Det skal være slut, og det er det heldigvis også næsten.

Et fælles problem

Jeg er ikke alene om at have ondt i ryggen med mellemrum. Det har omkring 1,5 millioner danskere hver dag.

At så mange har ondt i ryggen, skyldes at vores liv ikke passer til vores biologi. Vores ryg har det bedst med at bevæge sig alsidigt. Det har hele vore krop faktisk. Bevægelse og derefter hvile. Ryggen har det ikke godt med ensidigt arbejde, foroverbøjede stillinger og statisk arbejde i lang tid. Og det er vi mange, der udsætter vores ryg for hver dag, når vi sidder ved computeren eller med nakken bøjet over mobiltelefonen.

Hvad virker?

Det der virker på rygsmerter, er træning. Og […]

Red din computerryg2022-01-10T14:03:03+00:00

De små praktiske tricks – sundhedsdesign

Den her stige har fået mig til at bade mere. Jeg bor ved Lillebælt, men tæt på et område med mere havn og mole end strand. Derfor har jeg ikke badet så meget uden for sommerferiesæsonne. Men det gør jeg nu, og det er ikke fordi jeg har været mere viljestærk eller mere beslutsom end jeg plejer. Det er på grund af stigen.

Vores valg er nemlig langt hen ad vejen bestemt af de muligheder der er tilgængelige, og ja, det være begrænsende, men mest synes jeg, vi skal huske, at det er en kæmpe ressource. Der ligger så meget guld og venter i vores omgivelser.

Et studie fra SDU, som blev offentliggjort for nyligt, viser, at kommuner med mange idrætsfaciliteter har flere aktive borgere end andre kommuner. Det er jo næsten […]

De små praktiske tricks – sundhedsdesign2020-09-04T08:51:16+00:00

Skal vi ændre en vane sammen?

Vil du være med til et forsøg? Jeg vil undersøge, om en vaneændring er let at lave, og hvilke forhindringer der kan opstå undervejs. Jeg vil lægge mine erfaringer med at skabe en ny vane på Instagram hver dag, og jeg vil gerne have flere med. Jeg deler ud af min viden om sundhed og vaneændringer undervejs. Følg min mig på Instagram, så følges vi ad.

Vaner er hjælper os

Vaner er udgangspunktet gode, fordi de hjælper os i hverdagen. Vi har masser af vaner, som sparer os for mental energi, fordi de ligger på rygraden og får hverdagen til at fungere. Men nogle gange bliver en vane for meget, og så vil vi gerne lave den om eller erstatte den med en ny. Det kan bare være svært, for […]

Skal vi ændre en vane sammen?2020-06-04T11:23:23+00:00

Den gode liste: 3 lyspunkter fra Coronalivet, som vi skal tage med tilbage til det gamle liv.

Vores liv er blevet disruptet. Vi er, ud fra hvad jeg kan læse og høre, mange der har drømt om at trække stikket i en periode, og nu sker det. Vi har fået en sjælden adgang til at studere vores normale liv udefra og opleve et anderledes liv indefra. For en periode i hvert fald. Det er et antropologisk ministudie, vi er med i, og hvis vi tager os tiden til at kigge på vores liv nu og vores liv som det var, er der meget at lære. Det er ikke så tit man får lov til at sætte sit liv på pause og kigge på det med nye briller. Nogle vil længes tilbage til det vanlige liv, og det er jo en god lære, at opdage, at man lever, […]

Den gode liste: 3 lyspunkter fra Coronalivet, som vi skal tage med tilbage til det gamle liv.2020-04-03T17:12:42+00:00

Hverdagsmotion: 6 gode råd til mere bevægelse i hverdagen.

Vi har indrettet et samfund og et liv, som er effektivt, hurtigt og mageligt. Og det er godt for meget. Men ikke så godt for vores sundhed. Der er nemlig mindre plads til bevægelse i det moderne samfund. Eller sagt på en anden måde. Det er for let at være passiv.

Med biler, elløbehjul, robotplæneklippere og masser passiv underholdning, kræver det noget ekstra at være aktiv.

Vi har det med at give den enkelte skylden for en usund livsstil, men det er faktisk svært at være aktiv i et passivt samfund. Når rammerne ikke inviterer til bevægelse, så bevæger vi os automatisk mindre.

Hvis du vil gøre noget, for at bevæge dig mere, skal du starte med at ændre på verden i stedet for dig selv.

Hvis rammerne inviterer til bevægelse og de mennesker, […]

Hverdagsmotion: 6 gode råd til mere bevægelse i hverdagen.2019-10-04T10:43:27+00:00

Sundhedsdesign

I dag udkom Sundhedsstyrelsen med en undersøgelse, som viser, at kun 26% af alle unge mellem 11 og 15 år bevæger sig de 60 minutter om dagen, som de bør.

Bevægelse forebygger sygdomme, øger livskvaliteten og det mentale helbred. De vaner og erfaringer vi har med os fra barndommen, hænger i høj grad ved, og derfor et det så vigtigt at børn får bevæget sig.

Voksne skal også bevæge sig. For voksne lyder anbefalingerne på 30 minutter om dagen, men medicinen er den samme for alle:

Sundhed kommer lettest, hvis vi arbejder med at designe vores liv sundt. Hvis sundhed bliver en automatisk del af livet, er det langt lettere at leve sundt.

Sundhed er ikke kun bevægelse, men det er en vigtig del.

KRAMS-faktorerne bliver ofte fremhævet som det vigtigste for vores sundhed. Kost, […]

Sundhedsdesign2019-09-17T11:18:56+00:00

Sundhed på arbejdspladsen – for og imod.

Er du i tvivl om, hvorvidt det er en god ide, at arbejde med sundhed på arbejdspladsen? Mangler du argumenter for og imod? Så læs med her, for her er de vigtigste argumenter for sundhedsindsatser i virksomhederne. Og et enkelt forbehold.

1: Det står i loven. Virksomheden skal samarbejde med medarbejderne om sikkerhed og sundhed på arbejdspladsen. Det er ikke til at komme udenom. Vi kunne sådan set godt stoppe her, for det ER en skal-opgave. Men der er flere argumenter – i den blødere afdeling.

2: Sundhed øger produktivitet og arbejdsglæde. Medarbejdere som har det det godt på deres arbejdsplads præsterer bedre. Sundhed indbefatter i den sammenhæng ikke kun fysisk sundhed men også mening i arbejdet, social kapital, og at der ikke er et stressende miljø.

3: Virksomhederne har et etisk ansvar, […]

Sundhed på arbejdspladsen – for og imod.2019-10-22T07:44:31+00:00
Go to Top