Danskernes foretrukne motionsform

I weekenden var der meget på programmet, så min motion blev til gåtur med hunden, som, by the way, er danskernes foretrukne motionsform (Kilde: SDU: Danmark i Bevægelse).

Hvis du indlægger stigninger og krumspring er det en rigtig fin måde at få bevæget dig på. Særligt fordi at hunde gerne vil ud et par gange om dagen. Og to ture hver dag, bliver faktisk til noget i det store billede.

Jeg går altid op og ned ad bakker, hvis jeg kan komme til det. Gerne i skoven, så jeg udfordrer min balance, og så mine sanser får noget at arbejde med.

Trapper er også gode. De sætter de store vægtbærende muskler på arbejde, og de store lår- og ballemuskler trækker en masse på kredsløbet, fordi de kræver meget ilt- og blodtilførsel. Kondien bliver […]

Danskernes foretrukne motionsform2022-04-26T13:03:25+00:00

Normcore motion bliver det nye

I dag udkom Sundhedsstyrelsen med Danskernes sundhed – den nationale sundhedsprofil 2021, og deri kan man læse, at under halvdelen af danskerne bevæger sig så meget, som ville være godt for dem. Når så mange bevæger sig for lidt, er der mere galt end vores hver især manglende motivation og rygrad.

Men hvad er der så galt? 

Vi har indrettet et passivt samfund med acceleration og effektivitet som primære succeskriterier. Og det er vores kroppe ikke glade for.

Mange af os sidder stille når vi arbejder, og når vi transporterer os, og det bliver til mange timer hver dag.

Vi er nødt til at tænke nyt og følge med tidsånden. Fællesskab frem for individualisme. De sidste mange år, har sundhedsråd været individuelle, og nu er tiden kommet til, at vindene skal vende. Og hvis […]

Normcore motion bliver det nye2022-03-10T12:06:59+00:00

Squat er blevet et symbol på tidens kropsideal, men du kan også tage trappen

Squat er en god øvelse. Den er funktionel og træner de største muskler vi har. Men hvor squat engang var en øvelse, jeg instruerede ældre mennesker i (med en stol bag dem, hvis de ikke havde kræfterne), så de kunne komme til at gå igen, så er øvelsen blevet billedet på en moderne træningskultur og tidens kropsidealer. Et kropsideal som er veltrænet og muskuløst. Særligt toptrænede lår og baller er i fokus. Helt sikkert inspireret af popkulturelle ikoner som for eksempel Kim Kardashian, som blandt andet har poseret med afklædt bagdel på forsiden af magasinet Paper – du kan se forsiden her.

Et hurtigt opslag på hashtagget #squat på Instagram fremkalder veltrænede typer med tunge vægtstænger på skuldrene og store muskuløse lår. For det meste udført i meget […]

Squat er blevet et symbol på tidens kropsideal, men du kan også tage trappen2022-02-24T09:42:48+00:00

Stå på ét ben og træn din balance og stabilitet

Står du af og til stille i løbet af din dag? I køen, på stationen? Så brug de stående pauser til at træne din balance og stabilitet.

Hvorfor?

Vi har ryddet de fleste forhindringer af vejen, hvor vi færdes. Går du en tur i et parcelhuskvarter, vil du se, at de fleste haver er indrettet med flade græsplæner og flisegange i vater. Det samme gælder byrummene og vores arbejdspladser. Vores omgivelser er indrettet med fokus på sikkerhed, effektivitet og komfort, og det betyder færre udfordringer. Det medfører at vi bevæger os ensidigt.

Og det gør noget ved vores krop, at den ikke udfordres i hverdagen. Vores balance og stabilitet bliver dårligere og kroppens holdningsmuskler bliver dovne.

Hvad kan du gøre?

Du kan gøre flere ting. Du kan ændre indretningen af omgivelserne i din hverdag, men […]

Stå på ét ben og træn din balance og stabilitet2022-01-11T09:49:19+00:00

Et bæredygtigt liv er også et sundt liv

I de her dage er der klimafolkemøde i min by Middelfart. Masser af boder med bæredygtige løsninger til byggeriet, til aftensmaden, til transport og livet generelt.

Som fysioterapeut er jeg all for bæredygtighed. Det er lige i sundhedens ånd, at fokusere på bæredygtighed i livet, og huske at balancere den energi vi bruger med den energi vi får.

Balancen skal overholdes når det gælder naturen, men også når det gælder os selv. Vi er en del af naturen, selvom vi ofte opfører os som om, naturens love ikke gælder for os.

Netop fordi vi er natur, er bæredygtighed og sundhed hinandens gode venner. Vi kan ikke tåle at overforbruge vores ressourcer, hverken de mentale eller fysiske, i længere tid. Så overopheder vi (for at bruge en kæk klimametafor). Vi går ned med stress, […]

Et bæredygtigt liv er også et sundt liv2021-09-14T08:17:05+00:00

Hvad er postural kontrol og hvordan træner du det?

Postural er din evne til at holde dig oprejst med en god holdning.

En god postutal kontrol er nødvendig for al anden bevægelse. Du skal have et stabilt udgangspunkt for at blive god til bevægelse. Uanset om du dyrker er sport eller laver praktiske opgaver.

En dårlig postural kontrol kan vise sig som ondt i ryggen og leddene eller som dårlig balance.

Så hvordan træner du din posturale kontrol?

Postural kontrol er sat sammen af balance og stabilitet, og de to er svære at skille helt ad. Men det er sådan set bare en fordel i virkeligheden, for så kan du træne begge dele i én øvelse.

Her er et par forslag til træning i hverdagen:

Gå på store sten ved stranden, tag en stejl trappe, gå på line på kantsten eller på børnenes legeplads.

Stå på […]

Hvad er postural kontrol og hvordan træner du det?2021-09-14T08:20:57+00:00

Fysioterapeutens bedste træningstrick

Vi fysioterapeuter har vores små hemmelige tricks til at tilpasse træningsøvelser, så de bliver mere udfordrende, og her deler jeg ét af mine bedste; et greb jeg vender tilbage til igen og igen: At bruge stabilitet og balance til at skrue op og ned for sværhedsgraden.

At krydre øvelser med stabilitet og balance er et universelt princip, som kan bruges til at skrue op for al træning på en enkel, men i virkeligheden avanceret, måde.

De fleste kaster sig over styrketræning eller konditionstræning, når de gerne vil være stærkere og sundere. Og det er virkelig godt, for det er sundt at løbe, cykle og gå, og det er godt at styrketræne. For at blive bedre skruer man automatisk op for vægt eller distance, men men det kan blive endnu bedre.

Stabilitet og balance […]

Fysioterapeutens bedste træningstrick2021-09-14T08:19:07+00:00

De små praktiske tricks – sundhedsdesign

Den her stige har fået mig til at bade mere. Jeg bor ved Lillebælt, men tæt på et område med mere havn og mole end strand. Derfor har jeg ikke badet så meget uden for sommerferiesæsonne. Men det gør jeg nu, og det er ikke fordi jeg har været mere viljestærk eller mere beslutsom end jeg plejer. Det er på grund af stigen.

Vores valg er nemlig langt hen ad vejen bestemt af de muligheder der er tilgængelige, og ja, det være begrænsende, men mest synes jeg, vi skal huske, at det er en kæmpe ressource. Der ligger så meget guld og venter i vores omgivelser.

Et studie fra SDU, som blev offentliggjort for nyligt, viser, at kommuner med mange idrætsfaciliteter har flere aktive borgere end andre kommuner. Det er jo næsten […]

De små praktiske tricks – sundhedsdesign2020-09-04T08:51:16+00:00

Igang med at motionere i naturen? Sådan gør du.

Vil du gøre noget godt for dig selv, så bevæg dig hver dag og kom ud i naturen hver dag. Og hvorfor ikke slå de to sammen, og bevæge dig i naturen?

Hvad virker

Forskningen viser, at naturen forebygger stress og styrker vores helbred. Blandt andet fordi vores opmærksomhed i naturen er spontan. Det betyder at vi scanner verden uden at forholde os analytisk til det vi ser. Modsat den direkte opmærksomhed, som vi bruger, når vi for eksempel er i trafikken eller ser på telefonen. Vi bruger langt mindre energi på den spontane opmærksomhed, som vi oplever i naturen, og vi slapper derfor af. Naturen får vores hjerne og krop til at slappe af, og det er godt for helbreddet.

At bevægelse er godt er veldokumenteret. Det er godt for vores helbred […]

Igang med at motionere i naturen? Sådan gør du.2020-01-31T09:55:36+00:00

Bevægelse for børn om vinteren. Få netfysioterapeutens bedste råd.

Det er januar, det er mørkt og det kan være svært at finde på aktiviteter, som kan aktivere de små. Men der små fifs som kan gøre vinterlivet lettere for alle.

Hvorfor skal børn bevæge sig?

Børn skal helst bevæge sig 60 minutter hver dag, for at opbygge en sikker motorik og balance og for at sikre et godt helbred på længere sigt.

Motorik, sanseintegration og balance er vigtigt for børns sociale liv. Det giver selvtillid og selvværd at være ligeværdig med andre børn, og at kunne deltage i lege på lige fod med de andre børn.

Børn bruger deres krop når de leger. De løber, hopper og klatrer. Når de bliver større cykler de og går til sport, og det er bare lettere at være med og føle sig som en del af […]

Bevægelse for børn om vinteren. Få netfysioterapeutens bedste råd.2020-01-14T11:32:48+00:00
Go to Top