Fysioterapeutens bedste træningstrick

Vi fysioterapeuter har vores små hemmelige tricks til at tilpasse træningsøvelser, så de bliver mere udfordrende, og her deler jeg ét af mine bedste; et greb jeg vender tilbage til igen og igen: At bruge stabilitet og balance til at skrue op og ned for sværhedsgraden.

At krydre øvelser med stabilitet og balance er et universelt princip, som kan bruges til at skrue op for al træning på en enkel, men i virkeligheden avanceret, måde.

De fleste kaster sig over styrketræning eller konditionstræning, når de gerne vil være stærkere og sundere. Og det er virkelig godt, for det er sundt at løbe, cykle og gå, og det er godt at styrketræne. For at blive bedre skruer man automatisk op for vægt eller distance, men men det kan blive endnu bedre.

Stabilitet og balance […]

Fysioterapeutens bedste træningstrick2021-09-14T08:19:07+00:00

Du bliver ikke sundere af at drømme om, at være én der dyrker motion. Du bliver sundere af at bevæge dig hver dag. Her er hvordan du gør:

Vi er en flok af drømmere. Flertallet af os bevæger os for lidt i vores hverdag, og vi drømmer om, at vågne op morgen med tid og overskud til at dyrke motion på højt niveau. Det er enten eller.

Det nytter bare ikke, at vi har gjort hård træning flere gange om ugen, til det eneste der dur. For virkeligheden er, at det virker for meget få af os.

At træne på højt niveau kræver en stor indsats og det koster tid. Det er der mange, der ville ønske, at de kunne prioritere, men de fleste kan ikke, og mange vil egentlig heller ikke, når det kommer til stykket. For livet lokker også med meget andet spændende end træning. Men vi synes alligevel at vi burde træne, og burde er en irriterende […]

Du bliver ikke sundere af at drømme om, at være én der dyrker motion. Du bliver sundere af at bevæge dig hver dag. Her er hvordan du gør:2021-09-14T08:18:02+00:00

De små praktiske tricks – sundhedsdesign

Den her stige har fået mig til at bade mere. Jeg bor ved Lillebælt, men tæt på et område med mere havn og mole end strand. Derfor har jeg ikke badet så meget uden for sommerferiesæsonne. Men det gør jeg nu, og det er ikke fordi jeg har været mere viljestærk eller mere beslutsom end jeg plejer. Det er på grund af stigen.

Vores valg er nemlig langt hen ad vejen bestemt af de muligheder der er tilgængelige, og ja, det være begrænsende, men mest synes jeg, vi skal huske, at det er en kæmpe ressource. Der ligger så meget guld og venter i vores omgivelser.

Et studie fra SDU, som blev offentliggjort for nyligt, viser, at kommuner med mange idrætsfaciliteter har flere aktive borgere end andre kommuner. Det er jo næsten […]

De små praktiske tricks – sundhedsdesign2020-09-04T08:51:16+00:00

Den gode liste: 3 lyspunkter fra Coronalivet, som vi skal tage med tilbage til det gamle liv.

Vores liv er blevet disruptet. Vi er, ud fra hvad jeg kan læse og høre, mange der har drømt om at trække stikket i en periode, og nu sker det. Vi har fået en sjælden adgang til at studere vores normale liv udefra og opleve et anderledes liv indefra. For en periode i hvert fald. Det er et antropologisk ministudie, vi er med i, og hvis vi tager os tiden til at kigge på vores liv nu og vores liv som det var, er der meget at lære. Det er ikke så tit man får lov til at sætte sit liv på pause og kigge på det med nye briller. Nogle vil længes tilbage til det vanlige liv, og det er jo en god lære, at opdage, at man lever, […]

Den gode liste: 3 lyspunkter fra Coronalivet, som vi skal tage med tilbage til det gamle liv.2020-04-03T17:12:42+00:00

Igang med at motionere i naturen? Sådan gør du.

Vil du gøre noget godt for dig selv, så bevæg dig hver dag og kom ud i naturen hver dag. Og hvorfor ikke slå de to sammen, og bevæge dig i naturen?

Hvad virker

Forskningen viser, at naturen forebygger stress og styrker vores helbred. Blandt andet fordi vores opmærksomhed i naturen er spontan. Det betyder at vi scanner verden uden at forholde os analytisk til det vi ser. Modsat den direkte opmærksomhed, som vi bruger, når vi for eksempel er i trafikken eller ser på telefonen. Vi bruger langt mindre energi på den spontane opmærksomhed, som vi oplever i naturen, og vi slapper derfor af. Naturen får vores hjerne og krop til at slappe af, og det er godt for helbreddet.

At bevægelse er godt er veldokumenteret. Det er godt for vores helbred […]

Igang med at motionere i naturen? Sådan gør du.2020-01-31T09:55:36+00:00

Bevægelse for børn om vinteren. Få netfysioterapeutens bedste råd.

Det er januar, det er mørkt og det kan være svært at finde på aktiviteter, som kan aktivere de små. Men der små fifs som kan gøre vinterlivet lettere for alle.

Hvorfor skal børn bevæge sig?

Børn skal helst bevæge sig 60 minutter hver dag, for at opbygge en sikker motorik og balance og for at sikre et godt helbred på længere sigt.

Motorik, sanseintegration og balance er vigtigt for børns sociale liv. Det giver selvtillid og selvværd at være ligeværdig med andre børn, og at kunne deltage i lege på lige fod med de andre børn.

Børn bruger deres krop når de leger. De løber, hopper og klatrer. Når de bliver større cykler de og går til sport, og det er bare lettere at være med og føle sig som en del af […]

Bevægelse for børn om vinteren. Få netfysioterapeutens bedste råd.2020-01-14T11:32:48+00:00

Sundhedsdesign

I dag udkom Sundhedsstyrelsen med en undersøgelse, som viser, at kun 26% af alle unge mellem 11 og 15 år bevæger sig de 60 minutter om dagen, som de bør.

Bevægelse forebygger sygdomme, øger livskvaliteten og det mentale helbred. De vaner og erfaringer vi har med os fra barndommen, hænger i høj grad ved, og derfor et det så vigtigt at børn får bevæget sig.

Voksne skal også bevæge sig. For voksne lyder anbefalingerne på 30 minutter om dagen, men medicinen er den samme for alle:

Sundhed kommer lettest, hvis vi arbejder med at designe vores liv sundt. Hvis sundhed bliver en automatisk del af livet, er det langt lettere at leve sundt.

Sundhed er ikke kun bevægelse, men det er en vigtig del.

KRAMS-faktorerne bliver ofte fremhævet som det vigtigste for vores sundhed. Kost, […]

Sundhedsdesign2019-09-17T11:18:56+00:00

Tips til at få børn i bevægelse 60 minutter om dagen

Børn skal helst bevæge sig 60 minutter om dagen. Det er de officielle anbefalinger, og de bygger på mange, gode studier. Studier som viser, at der er store sundhedseffekter ved bevægelse.

Det gode ved børn er, at de som udgangspunkt synes, at det er sjovt at bevæge sig. De fleste børn elsker at afprøve, hvor højt de kan hoppe, hvor hurtigt de kan snurre rundt og hvor langt de kan kaste. Men i hverdagen er der mange forhindringer i vejen for bevægelse. Vi har indrettet os mageligt, og det smitter af på børnene.

Mine børn behøver ikke undersøge verden i så høj grad, som jeg gjorde, for de kan se det meste på youtube. Skærme trækker i det hele taget en del opmærksomhed, og skærme er ofte lige med ingen bevægelse. Cykelture […]

Tips til at få børn i bevægelse 60 minutter om dagen2019-10-22T07:47:08+00:00

Dét vi kan lære af Michelle Obama, men som hun glemte at snakke om i går. Og ja, det handler om sundhed.

Jeg var i Royal Arena i går og høre Michelle Obama tale om sin selvbiografi Becomming. Den optræden har hun fået en del kritik for her dagen derpå. Jeg vil ikke forsætte anmelderstrømmen, men jeg vil gerne erklære mig enig i, at der manglede indhold med gods i, når man ved, hvad den dame har præsteret. Hun er vel nok indbegrebet af gods. Hun står sikkert på fødderne. Godt grounded. Rank og ansigtet rettet ud mod verden. En dame som står fast. Det er man ikke i tvivl om. Og det er dét, som folk elsker hende for.

I går aftes handlede det mest om livet som mor og hustru i det hvide hus. Det var spændende at høre om livet i en lukket parallelverden og om hvordan hun tacklede livet […]

Dét vi kan lære af Michelle Obama, men som hun glemte at snakke om i går. Og ja, det handler om sundhed.2019-10-22T07:47:48+00:00

Er det egentlig sundt at hjemmeskole?

Henover sommeren var der en del debat om hjemmeundervisning i medierne. Selvom hjemmeundervisere er en lille gruppe, skaber deres valg både både fascination og forargelse. Med sundhedsfaglige briller er deres valg dog virkelig spændende, for de tager fat i en del af sundhedsbegrebet, som i lang tid har været underprioriteret og overset.

Hvis man følger med på hjemmeunderviseres Instagramkonti og blogs, kan man læse, at deres valg er båret af en trang til et opgør med tidens præstationskultur og mangel på tid og nærvær. Der er fokus på relationer, tilknytning og børnenes lyst til læring.

Der ligger en samfundskritik i deres valg, som mange kan erklære sig enige i, men alligevel virker hjemmeundervisning som et radikalt valg. I hvert fald mødes hjemmeundervisere med mange […]

Er det egentlig sundt at hjemmeskole?2019-02-27T10:33:55+00:00
Go to Top