Noget om steder

Lige for tiden arbejder jeg med steder. Steder hvor vi bevæger os. Al viden peger på, at vi bevæger os mere, hvis omgivelserne inviterer til det. Og derfor er de steder, hvor vi bor og færdes, ret vigtige for vores sundhed.

Indretning både udenfor og indenfor påvirker vores vaner og vores motivation. Det viser sig at flere bevæger sig mere, hvis de vigtige steder i deres hverdag (f.eks. skole, arbejde, apotek, supermarked) ligger indenfor en radius af 15 minutters gang eller cykling. Og flere kommer ud i naturen, hvis den er tæt på.

Det virker næsten for enkelt til at skulle skrive noget om. Men jeg gør det alligevel, for jeg oplever at omgivelserne er en blind vinkel i mange snakke om sundhed. Vi snakker meget om motivation, vaner og rygrad men […]

Noget om steder2022-12-14T12:08:34+00:00

Normcore motion bliver det nye

I dag udkom Sundhedsstyrelsen med Danskernes sundhed – den nationale sundhedsprofil 2021, og deri kan man læse, at under halvdelen af danskerne bevæger sig så meget, som ville være godt for dem. Når så mange bevæger sig for lidt, er der mere galt end vores hver især manglende motivation og rygrad.

Men hvad er der så galt? 

Vi har indrettet et passivt samfund med acceleration og effektivitet som primære succeskriterier. Og det er vores kroppe ikke glade for.

Mange af os sidder stille når vi arbejder, og når vi transporterer os, og det bliver til mange timer hver dag.

Vi er nødt til at tænke nyt og følge med tidsånden. Fællesskab frem for individualisme. De sidste mange år, har sundhedsråd været individuelle, og nu er tiden kommet til, at vindene skal vende. Og hvis […]

Normcore motion bliver det nye2022-03-10T12:06:59+00:00

De små praktiske tricks – sundhedsdesign

Den her stige har fået mig til at bade mere. Jeg bor ved Lillebælt, men tæt på et område med mere havn og mole end strand. Derfor har jeg ikke badet så meget uden for sommerferiesæsonne. Men det gør jeg nu, og det er ikke fordi jeg har været mere viljestærk eller mere beslutsom end jeg plejer. Det er på grund af stigen.

Vores valg er nemlig langt hen ad vejen bestemt af de muligheder der er tilgængelige, og ja, det være begrænsende, men mest synes jeg, vi skal huske, at det er en kæmpe ressource. Der ligger så meget guld og venter i vores omgivelser.

Et studie fra SDU, som blev offentliggjort for nyligt, viser, at kommuner med mange idrætsfaciliteter har flere aktive borgere end andre kommuner. Det er jo næsten […]

De små praktiske tricks – sundhedsdesign2020-09-04T08:51:16+00:00

Tips til at få børn i bevægelse 60 minutter om dagen

Børn skal helst bevæge sig 60 minutter om dagen. Det er de officielle anbefalinger, og de bygger på mange, gode studier. Studier som viser, at der er store sundhedseffekter ved bevægelse.

Det gode ved børn er, at de som udgangspunkt synes, at det er sjovt at bevæge sig. De fleste børn elsker at afprøve, hvor højt de kan hoppe, hvor hurtigt de kan snurre rundt og hvor langt de kan kaste. Men i hverdagen er der mange forhindringer i vejen for bevægelse. Vi har indrettet os mageligt, og det smitter af på børnene.

Mine børn behøver ikke undersøge verden i så høj grad, som jeg gjorde, for de kan se det meste på youtube. Skærme trækker i det hele taget en del opmærksomhed, og skærme er ofte lige med ingen bevægelse. Cykelture […]

Tips til at få børn i bevægelse 60 minutter om dagen2019-10-22T07:47:08+00:00

Gå på sommerferie fra et rodet skrivebord

Jeg har gennem årene hørt mange gode råd til, hvordan man bedst bliver klar til ferien. At gå hjem den sidste dag og efterlade sig et rent og friskt skrivebord, står som det fineste ideal.

Der er mange, som har det på samme måde med hjemmet, når de skal ud og rejse. Inden ferien skal der slås græs, klippes hæk, vasketøjskurven skal tømmes (okay det er måske meget smart, at der er lidt rent tøj at tage på, når man kommer hjem), vindueskarmene støves af, der skal gås en runde med støvsugeren, og sengene skal redes. Det er stressende nok at skulle pakke til en ferie, så at lægge alt det ekstra arbejde oveni er der ingen grund til.

Man stresser sig selv, fordi man bilder sig ind, at det gør en […]

Gå på sommerferie fra et rodet skrivebord2019-05-03T10:46:28+00:00

Lys er vigtigt

Lys har stor betydning for vores helbred. For lidt lys kan give depression, for meget lys kan forstyrre søvnen. Forkert lys kan gøre det ubehageligt at skulle arbejde. Lys er ofte undervurderet, når man snakker trivsel og helbred.

Jeg underviste hele sidste uge i etik og kommunikation på Syddansk Universitet. Det er et spændende kursus, som jeg har undervist på i 7 år. Etik er vigtigt i alle livets sammenhænge, men selvfølgelig særligt vigtigt, når man har et professionelt ansvar for andre.

Jeg stod i fire dage i et lille lokale med søde studerende – i det her modlys. Det forstyrrede mig og gjorde mig svimmel. Jeg havde svært ved at se de studerende. Man kan faktisk se det på billedet. Det er næsten ikke til at få øje på de stole, […]

Lys er vigtigt2019-05-03T10:52:53+00:00
Go to Top