Noget om steder

Lige for tiden arbejder jeg med steder. Steder hvor vi bevæger os. Al viden peger på, at vi bevæger os mere, hvis omgivelserne inviterer til det. Og derfor er de steder, hvor vi bor og færdes, ret vigtige for vores sundhed.

Indretning både udenfor og indenfor påvirker vores vaner og vores motivation. Det viser sig at flere bevæger sig mere, hvis de vigtige steder i deres hverdag (f.eks. skole, arbejde, apotek, supermarked) ligger indenfor en radius af 15 minutters gang eller cykling. Og flere kommer ud i naturen, hvis den er tæt på.

Det virker næsten for enkelt til at skulle skrive noget om. Men jeg gør det alligevel, for jeg oplever at omgivelserne er en blind vinkel i mange snakke om sundhed. Vi snakker meget om motivation, vaner og rygrad men […]

Noget om steder2022-12-14T12:08:34+00:00

Danskernes foretrukne motionsform

I weekenden var der meget på programmet, så min motion blev til gåtur med hunden, som, by the way, er danskernes foretrukne motionsform (Kilde: SDU: Danmark i Bevægelse).

Hvis du indlægger stigninger og krumspring er det en rigtig fin måde at få bevæget dig på. Særligt fordi at hunde gerne vil ud et par gange om dagen. Og to ture hver dag, bliver faktisk til noget i det store billede.

Jeg går altid op og ned ad bakker, hvis jeg kan komme til det. Gerne i skoven, så jeg udfordrer min balance, og så mine sanser får noget at arbejde med.

Trapper er også gode. De sætter de store vægtbærende muskler på arbejde, og de store lår- og ballemuskler trækker en masse på kredsløbet, fordi de kræver meget ilt- og blodtilførsel. Kondien bliver […]

Danskernes foretrukne motionsform2022-04-26T13:03:25+00:00

Normcore motion bliver det nye

I dag udkom Sundhedsstyrelsen med Danskernes sundhed – den nationale sundhedsprofil 2021, og deri kan man læse, at under halvdelen af danskerne bevæger sig så meget, som ville være godt for dem. Når så mange bevæger sig for lidt, er der mere galt end vores hver især manglende motivation og rygrad.

Men hvad er der så galt? 

Vi har indrettet et passivt samfund med acceleration og effektivitet som primære succeskriterier. Og det er vores kroppe ikke glade for.

Mange af os sidder stille når vi arbejder, og når vi transporterer os, og det bliver til mange timer hver dag.

Vi er nødt til at tænke nyt og følge med tidsånden. Fællesskab frem for individualisme. De sidste mange år, har sundhedsråd været individuelle, og nu er tiden kommet til, at vindene skal vende. Og hvis […]

Normcore motion bliver det nye2022-03-10T12:06:59+00:00

Bevæg dig i hverdagen og træn det nødvendige….

Vi står med et paradoks. Et passivt hverdagsliv og et krops- og sundhedsideal som kræver præcist det modsatte, nemlig masser af timers træning.

Vi skal helst være trænede og fitte, men vi lever i en tid, hvor det letteste er at være passiv. De fleste hverdagsgøremål kan klares via computeren, vi kører i bil (og sidder i kø) som aldrig før. Rigtig mange af os har stillesiddende arbejde.

De kropsidealer som er moderne, kræver mange timers træning. Og sådan er det med trends; det som er svært at opnå, er eftertragtet. Som samfundet er bygget op, er det svært at opnå en trænet krop i et almindeligt hverdagsliv, for et trænet kropsideal kræver at vi bevæger os.

Hvad gør vi?

Løsningen er, at vi begynder at indrette os anderledes. Vi skal indrette vores liv […]

Bevæg dig i hverdagen og træn det nødvendige….2022-02-22T10:06:43+00:00

Et bæredygtigt liv er også et sundt liv

I de her dage er der klimafolkemøde i min by Middelfart. Masser af boder med bæredygtige løsninger til byggeriet, til aftensmaden, til transport og livet generelt.

Som fysioterapeut er jeg all for bæredygtighed. Det er lige i sundhedens ånd, at fokusere på bæredygtighed i livet, og huske at balancere den energi vi bruger med den energi vi får.

Balancen skal overholdes når det gælder naturen, men også når det gælder os selv. Vi er en del af naturen, selvom vi ofte opfører os som om, naturens love ikke gælder for os.

Netop fordi vi er natur, er bæredygtighed og sundhed hinandens gode venner. Vi kan ikke tåle at overforbruge vores ressourcer, hverken de mentale eller fysiske, i længere tid. Så overopheder vi (for at bruge en kæk klimametafor). Vi går ned med stress, […]

Et bæredygtigt liv er også et sundt liv2021-09-14T08:17:05+00:00

Du bliver ikke sundere af at drømme om, at være én der dyrker motion. Du bliver sundere af at bevæge dig hver dag. Her er hvordan du gør:

Vi er en flok af drømmere. Flertallet af os bevæger os for lidt i vores hverdag, og vi drømmer om, at vågne op morgen med tid og overskud til at dyrke motion på højt niveau. Det er enten eller.

Det nytter bare ikke, at vi har gjort hård træning flere gange om ugen, til det eneste der dur. For virkeligheden er, at det virker for meget få af os.

At træne på højt niveau kræver en stor indsats og det koster tid. Det er der mange, der ville ønske, at de kunne prioritere, men de fleste kan ikke, og mange vil egentlig heller ikke, når det kommer til stykket. For livet lokker også med meget andet spændende end træning. Men vi synes alligevel at vi burde træne, og burde er en irriterende […]

Du bliver ikke sundere af at drømme om, at være én der dyrker motion. Du bliver sundere af at bevæge dig hver dag. Her er hvordan du gør:2021-09-14T08:18:02+00:00

De små praktiske tricks – sundhedsdesign

Den her stige har fået mig til at bade mere. Jeg bor ved Lillebælt, men tæt på et område med mere havn og mole end strand. Derfor har jeg ikke badet så meget uden for sommerferiesæsonne. Men det gør jeg nu, og det er ikke fordi jeg har været mere viljestærk eller mere beslutsom end jeg plejer. Det er på grund af stigen.

Vores valg er nemlig langt hen ad vejen bestemt af de muligheder der er tilgængelige, og ja, det være begrænsende, men mest synes jeg, vi skal huske, at det er en kæmpe ressource. Der ligger så meget guld og venter i vores omgivelser.

Et studie fra SDU, som blev offentliggjort for nyligt, viser, at kommuner med mange idrætsfaciliteter har flere aktive borgere end andre kommuner. Det er jo næsten […]

De små praktiske tricks – sundhedsdesign2020-09-04T08:51:16+00:00

Igang med at motionere i naturen? Sådan gør du.

Vil du gøre noget godt for dig selv, så bevæg dig hver dag og kom ud i naturen hver dag. Og hvorfor ikke slå de to sammen, og bevæge dig i naturen?

Hvad virker

Forskningen viser, at naturen forebygger stress og styrker vores helbred. Blandt andet fordi vores opmærksomhed i naturen er spontan. Det betyder at vi scanner verden uden at forholde os analytisk til det vi ser. Modsat den direkte opmærksomhed, som vi bruger, når vi for eksempel er i trafikken eller ser på telefonen. Vi bruger langt mindre energi på den spontane opmærksomhed, som vi oplever i naturen, og vi slapper derfor af. Naturen får vores hjerne og krop til at slappe af, og det er godt for helbreddet.

At bevægelse er godt er veldokumenteret. Det er godt for vores helbred […]

Igang med at motionere i naturen? Sådan gør du.2020-01-31T09:55:36+00:00

Bevægelse for børn om vinteren. Få netfysioterapeutens bedste råd.

Det er januar, det er mørkt og det kan være svært at finde på aktiviteter, som kan aktivere de små. Men der små fifs som kan gøre vinterlivet lettere for alle.

Hvorfor skal børn bevæge sig?

Børn skal helst bevæge sig 60 minutter hver dag, for at opbygge en sikker motorik og balance og for at sikre et godt helbred på længere sigt.

Motorik, sanseintegration og balance er vigtigt for børns sociale liv. Det giver selvtillid og selvværd at være ligeværdig med andre børn, og at kunne deltage i lege på lige fod med de andre børn.

Børn bruger deres krop når de leger. De løber, hopper og klatrer. Når de bliver større cykler de og går til sport, og det er bare lettere at være med og føle sig som en del af […]

Bevægelse for børn om vinteren. Få netfysioterapeutens bedste råd.2020-01-14T11:32:48+00:00

Har du en krop eller er du din krop? Det betyder faktisk noget.

Jeg havde maskinskrivning i 8. klasse. Det var blindskrivning. Der blev sat en skærm op foran tasterne, så vi ikke kun se bogstaverne, og jeg lærte derfor tasteturet at kende med mine fingre. Det betyder, at når jeg sætter mig ved min computer, for at skrive i dag, så tænker jeg ikke over, hvilke fingre der skal være på hvilke taster eller hvor bogstaverne er på tasteturet. Jeg husker det med min krop. Det samme gælder, når jeg cykler, smører en mad, løber. Jeg tænker ikke over, hvordan jeg gør. Min krop ved det.

I vores tid er der en tendens til at omtale kroppen, som noget vi har. En ting vi er glade for eller gerne vil ændre på. Som en ting vi har, på linje med en sofa eller […]

Har du en krop eller er du din krop? Det betyder faktisk noget.2019-10-22T07:38:46+00:00
Go to Top