Normcore motion bliver det nye

I dag udkom Sundhedsstyrelsen med Danskernes sundhed – den nationale sundhedsprofil 2021, og deri kan man læse, at under halvdelen af danskerne bevæger sig så meget, som ville være godt for dem. Når så mange bevæger sig for lidt, er der mere galt end vores hver især manglende motivation og rygrad.

Men hvad er der så galt? 

Vi har indrettet et passivt samfund med acceleration og effektivitet som primære succeskriterier. Og det er vores kroppe ikke glade for.

Mange af os sidder stille når vi arbejder, og når vi transporterer os, og det bliver til mange timer hver dag.

Vi er nødt til at tænke nyt og følge med tidsånden. Fællesskab frem for individualisme. De sidste mange år, har sundhedsråd været individuelle, og nu er tiden kommet til, at vindene skal vende. Og hvis […]

Normcore motion bliver det nye2022-03-10T12:06:59+00:00

Bevæg dig i hverdagen og træn det nødvendige….

Vi står med et paradoks. Et passivt hverdagsliv og et krops- og sundhedsideal som kræver præcist det modsatte, nemlig masser af timers træning.

Vi skal helst være trænede og fitte, men vi lever i en tid, hvor det letteste er at være passiv. De fleste hverdagsgøremål kan klares via computeren, vi kører i bil (og sidder i kø) som aldrig før. Rigtig mange af os har stillesiddende arbejde.

De kropsidealer som er moderne, kræver mange timers træning. Og sådan er det med trends; det som er svært at opnå, er eftertragtet. Som samfundet er bygget op, er det svært at opnå en trænet krop i et almindeligt hverdagsliv, for et trænet kropsideal kræver at vi bevæger os.

Hvad gør vi?

Løsningen er, at vi begynder at indrette os anderledes. Vi skal indrette vores liv […]

Bevæg dig i hverdagen og træn det nødvendige….2022-02-22T10:06:43+00:00

Hverdagsmotion: 6 gode råd til mere bevægelse i hverdagen.

Vi har indrettet et samfund og et liv, som er effektivt, hurtigt og mageligt. Og det er godt for meget. Men ikke så godt for vores sundhed. Der er nemlig mindre plads til bevægelse i det moderne samfund. Eller sagt på en anden måde. Det er for let at være passiv.

Med biler, elløbehjul, robotplæneklippere og masser passiv underholdning, kræver det noget ekstra at være aktiv.

Vi har det med at give den enkelte skylden for en usund livsstil, men det er faktisk svært at være aktiv i et passivt samfund. Når rammerne ikke inviterer til bevægelse, så bevæger vi os automatisk mindre.

Hvis du vil gøre noget, for at bevæge dig mere, skal du starte med at ændre på verden i stedet for dig selv.

Hvis rammerne inviterer til bevægelse og de mennesker, […]

Hverdagsmotion: 6 gode råd til mere bevægelse i hverdagen.2019-10-04T10:43:27+00:00

Sundhedsdesign

I dag udkom Sundhedsstyrelsen med en undersøgelse, som viser, at kun 26% af alle unge mellem 11 og 15 år bevæger sig de 60 minutter om dagen, som de bør.

Bevægelse forebygger sygdomme, øger livskvaliteten og det mentale helbred. De vaner og erfaringer vi har med os fra barndommen, hænger i høj grad ved, og derfor et det så vigtigt at børn får bevæget sig.

Voksne skal også bevæge sig. For voksne lyder anbefalingerne på 30 minutter om dagen, men medicinen er den samme for alle:

Sundhed kommer lettest, hvis vi arbejder med at designe vores liv sundt. Hvis sundhed bliver en automatisk del af livet, er det langt lettere at leve sundt.

Sundhed er ikke kun bevægelse, men det er en vigtig del.

KRAMS-faktorerne bliver ofte fremhævet som det vigtigste for vores sundhed. Kost, […]

Sundhedsdesign2019-09-17T11:18:56+00:00

Dét vi kan lære af Michelle Obama, men som hun glemte at snakke om i går. Og ja, det handler om sundhed.

Jeg var i Royal Arena i går og høre Michelle Obama tale om sin selvbiografi Becomming. Den optræden har hun fået en del kritik for her dagen derpå. Jeg vil ikke forsætte anmelderstrømmen, men jeg vil gerne erklære mig enig i, at der manglede indhold med gods i, når man ved, hvad den dame har præsteret. Hun er vel nok indbegrebet af gods. Hun står sikkert på fødderne. Godt grounded. Rank og ansigtet rettet ud mod verden. En dame som står fast. Det er man ikke i tvivl om. Og det er dét, som folk elsker hende for.

I går aftes handlede det mest om livet som mor og hustru i det hvide hus. Det var spændende at høre om livet i en lukket parallelverden og om hvordan hun tacklede livet […]

Dét vi kan lære af Michelle Obama, men som hun glemte at snakke om i går. Og ja, det handler om sundhed.2019-10-22T07:47:48+00:00

Er sundhed meningen med livet? Nej. Men mening i livet gør dig sund.

Meningsfuldhed optræder meget i mit Instagramfeed for tiden. omkring 43.000 opslag på Instagram har hashtagget #meaningfullife. Jeg læser ikke dem alle, men jeg er blevet nysgerrig på meningsfuldhed, og jeg følger derfor mennesker, som lever og leder efter mening.

Jeg er, som sundhedsfagligt uddannet, lidt forsigtig med at bruge begrebet for meget. Ikke fordi mening ikke er vigtigt for sundhed. For det er det. Meget. Men mange opfatter meningsfuldhed, som sådan en lidt alternativ, neohippie tilgang. Som noget der står i modsætning til den accepterede forståelse af sundhed. Det er bare ikke rigtigt. Mening og sundhed hænger sammen, og skepsissen skyldes nok, at vi har snævret sundhedsbegrebet så meget ind, at det har mistet sin mening.

Allerede i 1979 omtalte den medicinske sociolog Aron Antonovsky begrebet meningsfuldhed i sine studier af mennesker, […]

Er sundhed meningen med livet? Nej. Men mening i livet gør dig sund.2019-10-22T07:56:47+00:00

Foredrag med en modig dame

Jeg skal til foredrag. Et foredrag jeg har glædet mig til. Jeg har fulgt Maj My Humaidan på Instagram i noget tid, og jeg er meget inspireret og interesseret i hendes og hendes mands valg. De hjemmeskoler deres børn på Ærø og er derfor sammen som familie hver dag.

Jeg er fagligt interesseret, fordi deres valg kan inspirere til, hvordan vi løser fremtidens sundhedsproblemer.

Relationer er nok det vigtigste for vores sundhed, fordi gode relationer bærer alt muligt andet godt med sig. Mere motion, mere glæde, bedre mad – alt det andet vi forbinder med sundhed følger med et godt socialt liv. Men det paradoksale er, at vi med vores individualiserede samfund, er gledet mere og mere fra hinanden og ligger mere i konkurrence med hinanden end nogen sinde før. Vi skal […]

Foredrag med en modig dame2019-02-27T10:23:51+00:00

Sundhedsindsatser i virksomheder – sådan gør man det.

Hvis i vil gøre noget godt for økonomien i virksomheden, så gør noget godt sundheden.

Sundhedsindsatser  skal udføres i fællesskab, hvis de skal virke.

Det skal de fordi:

1: Vi er sociale dyr. Vi gør det, som de andre gør.

2: Vores hverdag er presset, og det er svært at ændre vaner, selvom vi gerne vil.

3: Hvis vi ændrer kulturen, kan vi hjælpe hinanden med at gøre hverdagen mere sund.

Det vigtigste er at vide, hvad der er mest relevant at gå i gang med. Find ud af hvad dine medarbejdere har behov for? Sidder de meget stille, så er det godt at indlægge motion i hverdagen. Har dine medarbejdere tungt arbejde, vil styrketræning være en god ide, for at forebygge skader. Er der ikke tid eller mulighed for at få en ordentlig frokost, så […]

Sundhedsindsatser i virksomheder – sådan gør man det.2019-02-27T10:31:49+00:00

Er det egentlig sundt at hjemmeskole?

Henover sommeren var der en del debat om hjemmeundervisning i medierne. Selvom hjemmeundervisere er en lille gruppe, skaber deres valg både både fascination og forargelse. Med sundhedsfaglige briller er deres valg dog virkelig spændende, for de tager fat i en del af sundhedsbegrebet, som i lang tid har været underprioriteret og overset.

Hvis man følger med på hjemmeunderviseres Instagramkonti og blogs, kan man læse, at deres valg er båret af en trang til et opgør med tidens præstationskultur og mangel på tid og nærvær. Der er fokus på relationer, tilknytning og børnenes lyst til læring.

Der ligger en samfundskritik i deres valg, som mange kan erklære sig enige i, men alligevel virker hjemmeundervisning som et radikalt valg. I hvert fald mødes hjemmeundervisere med mange […]

Er det egentlig sundt at hjemmeskole?2019-02-27T10:33:55+00:00

Sundhed ved bordet handler ikke kun, om det vi spiser

Vi har ind til for nyligt haft faste spisepladser herhjemme. Det har fungeret godt længe, men på det sidste, har det været svært at fastholde vores yngste, som sad for bordenden. Han spiste ikke så meget og ville hurtigt væk fra bordet igen. Hans søstre sad overfor hinanden i modsatte ende og trak i vores opmærksomhed med fortællinger og spørgsmål i ét væk. Så vi overvejede, om han følte sig udenfor samtalen.

Tilknytning, tilhørsforhold – at føle, at man er en værdifuld del af flokken, mærker man i de små ritualer og kontakten i hverdagen – for eksempel i samtalen ved bordet. Vi besluttede derfor at prøve bytte pladser, så vi bedre kunne få den mindste med i snakken. Pladsfordelingen skete, på børnenes initiativ, ved lodtrækning. Lodtrækningen faldt ud, så vores ældste […]

Sundhed ved bordet handler ikke kun, om det vi spiser2019-05-03T10:38:24+00:00
Go to Top