Danskernes foretrukne motionsform

I weekenden var der meget på programmet, så min motion blev til gåtur med hunden, som, by the way, er danskernes foretrukne motionsform (Kilde: SDU: Danmark i Bevægelse).

Hvis du indlægger stigninger og krumspring er det en rigtig fin måde at få bevæget dig på. Særligt fordi at hunde gerne vil ud et par gange om dagen. Og to ture hver dag, bliver faktisk til noget i det store billede.

Jeg går altid op og ned ad bakker, hvis jeg kan komme til det. Gerne i skoven, så jeg udfordrer min balance, og så mine sanser får noget at arbejde med.

Trapper er også gode. De sætter de store vægtbærende muskler på arbejde, og de store lår- og ballemuskler trækker en masse på kredsløbet, fordi de kræver meget ilt- og blodtilførsel. Kondien bliver […]

Danskernes foretrukne motionsform2022-04-26T13:03:25+00:00

Squat er blevet et symbol på tidens kropsideal, men du kan også tage trappen

Squat er en god øvelse. Den er funktionel og træner de største muskler vi har. Men hvor squat engang var en øvelse, jeg instruerede ældre mennesker i (med en stol bag dem, hvis de ikke havde kræfterne), så de kunne komme til at gå igen, så er øvelsen blevet billedet på en moderne træningskultur og tidens kropsidealer. Et kropsideal som er veltrænet og muskuløst. Særligt toptrænede lår og baller er i fokus. Helt sikkert inspireret af popkulturelle ikoner som for eksempel Kim Kardashian, som blandt andet har poseret med afklædt bagdel på forsiden af magasinet Paper – du kan se forsiden her.

Et hurtigt opslag på hashtagget #squat på Instagram fremkalder veltrænede typer med tunge vægtstænger på skuldrene og store muskuløse lår. For det meste udført i meget […]

Squat er blevet et symbol på tidens kropsideal, men du kan også tage trappen2022-02-24T09:42:48+00:00

Stå på ét ben og træn din balance og stabilitet

Står du af og til stille i løbet af din dag? I køen, på stationen? Så brug de stående pauser til at træne din balance og stabilitet.

Hvorfor?

Vi har ryddet de fleste forhindringer af vejen, hvor vi færdes. Går du en tur i et parcelhuskvarter, vil du se, at de fleste haver er indrettet med flade græsplæner og flisegange i vater. Det samme gælder byrummene og vores arbejdspladser. Vores omgivelser er indrettet med fokus på sikkerhed, effektivitet og komfort, og det betyder færre udfordringer. Det medfører at vi bevæger os ensidigt.

Og det gør noget ved vores krop, at den ikke udfordres i hverdagen. Vores balance og stabilitet bliver dårligere og kroppens holdningsmuskler bliver dovne.

Hvad kan du gøre?

Du kan gøre flere ting. Du kan ændre indretningen af omgivelserne i din hverdag, men […]

Stå på ét ben og træn din balance og stabilitet2022-01-11T09:49:19+00:00

Hvad er postural kontrol og hvordan træner du det?

Postural er din evne til at holde dig oprejst med en god holdning.

En god postutal kontrol er nødvendig for al anden bevægelse. Du skal have et stabilt udgangspunkt for at blive god til bevægelse. Uanset om du dyrker er sport eller laver praktiske opgaver.

En dårlig postural kontrol kan vise sig som ondt i ryggen og leddene eller som dårlig balance.

Så hvordan træner du din posturale kontrol?

Postural kontrol er sat sammen af balance og stabilitet, og de to er svære at skille helt ad. Men det er sådan set bare en fordel i virkeligheden, for så kan du træne begge dele i én øvelse.

Her er et par forslag til træning i hverdagen:

Gå på store sten ved stranden, tag en stejl trappe, gå på line på kantsten eller på børnenes legeplads.

Stå på […]

Hvad er postural kontrol og hvordan træner du det?2021-09-14T08:20:57+00:00

Red din computerryg

Her står jeg med en træningselastik. Det gør jeg fordi jeg har haft ondt i ryggen. Det skal være slut, og det er det heldigvis også næsten.

Et fælles problem

Jeg er ikke alene om at have ondt i ryggen med mellemrum. Det har omkring 1,5 millioner danskere hver dag.

At så mange har ondt i ryggen, skyldes at vores liv ikke passer til vores biologi. Vores ryg har det bedst med at bevæge sig alsidigt. Det har hele vore krop faktisk. Bevægelse og derefter hvile. Ryggen har det ikke godt med ensidigt arbejde, foroverbøjede stillinger og statisk arbejde i lang tid. Og det er vi mange, der udsætter vores ryg for hver dag, når vi sidder ved computeren eller med nakken bøjet over mobiltelefonen.

Hvad virker?

Det der virker på rygsmerter, er træning. Og […]

Red din computerryg2022-01-10T14:03:03+00:00

Fysioterapeutens bedste træningstrick

Vi fysioterapeuter har vores små hemmelige tricks til at tilpasse træningsøvelser, så de bliver mere udfordrende, og her deler jeg ét af mine bedste; et greb jeg vender tilbage til igen og igen: At bruge stabilitet og balance til at skrue op og ned for sværhedsgraden.

At krydre øvelser med stabilitet og balance er et universelt princip, som kan bruges til at skrue op for al træning på en enkel, men i virkeligheden avanceret, måde.

De fleste kaster sig over styrketræning eller konditionstræning, når de gerne vil være stærkere og sundere. Og det er virkelig godt, for det er sundt at løbe, cykle og gå, og det er godt at styrketræne. For at blive bedre skruer man automatisk op for vægt eller distance, men men det kan blive endnu bedre.

Stabilitet og balance […]

Fysioterapeutens bedste træningstrick2021-09-14T08:19:07+00:00

Du bliver ikke sundere af at drømme om, at være én der dyrker motion. Du bliver sundere af at bevæge dig hver dag. Her er hvordan du gør:

Vi er en flok af drømmere. Flertallet af os bevæger os for lidt i vores hverdag, og vi drømmer om, at vågne op morgen med tid og overskud til at dyrke motion på højt niveau. Det er enten eller.

Det nytter bare ikke, at vi har gjort hård træning flere gange om ugen, til det eneste der dur. For virkeligheden er, at det virker for meget få af os.

At træne på højt niveau kræver en stor indsats og det koster tid. Det er der mange, der ville ønske, at de kunne prioritere, men de fleste kan ikke, og mange vil egentlig heller ikke, når det kommer til stykket. For livet lokker også med meget andet spændende end træning. Men vi synes alligevel at vi burde træne, og burde er en irriterende […]

Du bliver ikke sundere af at drømme om, at være én der dyrker motion. Du bliver sundere af at bevæge dig hver dag. Her er hvordan du gør:2021-09-14T08:18:02+00:00

Tips til at få børn i bevægelse 60 minutter om dagen

Børn skal helst bevæge sig 60 minutter om dagen. Det er de officielle anbefalinger, og de bygger på mange, gode studier. Studier som viser, at der er store sundhedseffekter ved bevægelse.

Det gode ved børn er, at de som udgangspunkt synes, at det er sjovt at bevæge sig. De fleste børn elsker at afprøve, hvor højt de kan hoppe, hvor hurtigt de kan snurre rundt og hvor langt de kan kaste. Men i hverdagen er der mange forhindringer i vejen for bevægelse. Vi har indrettet os mageligt, og det smitter af på børnene.

Mine børn behøver ikke undersøge verden i så høj grad, som jeg gjorde, for de kan se det meste på youtube. Skærme trækker i det hele taget en del opmærksomhed, og skærme er ofte lige med ingen bevægelse. Cykelture […]

Tips til at få børn i bevægelse 60 minutter om dagen2019-10-22T07:47:08+00:00

Derfor skal du løbe i skoven fremfor på løbebåndet.

Skal du løbe, så er der mange fordele ved at løbe udendørs fremfor på et løbebånd. Men løbebåndet skal ikke forkastes helt, for det kan også noget.

Kroppen er indrettet til at kunne bevæge sig fleksibelt og i uforudsigelige omgivelser. Den kan reagere hurtigt, hvis underlaget er ujævnt eller der opstår noget uventet. Den har faktisk bedst af at blive udfordret i forskellige omgiveler og med varierede opgaver for at den kan fungere optimalt.

Men det er ikke en naturlov, at den kan reagere og balancere. Det er en færdighed, som vi har trænet op lige fra barndommen, men som mange voksne glemmer at holde ved lige. Det er ligesom evnen til at kunne kaste og ramme præcist eller evnen til at kunne skrive pænt i hånden (prøv det, og mærk, hvor […]

Derfor skal du løbe i skoven fremfor på løbebåndet.2019-04-05T11:52:24+00:00

Stabilitetstræning for skulder bør være et must for alle unge håndboldspillere

Rigtig mange håndboldspillere har ondt i skulderen. Håndbold er en hård kontaktsport, og skulderen er et udsat led, og derfor opstår der mange skulderskader i netop håndbold. Pas på overtræning og husk den forebyggende træning.

Et nyt studie fra Aarhus Universitet har undersøgt unge håndboldspilleres skadesmønstre. Studiet viser at spillerne har en øget risiko for skulderskader, hvis de øger trænings- og kampmængden for hurtigt. Træningsmængden må, ifølge forfatterne, ikke forøges med mere end 60% i forhold til, hvad spilleren har trænet eller spillet de sidste 4 uger. Hele studiet kan læses her.

Studiet viser også, at nedsat muskelstyrke og muskelkontrol omkring skulderled og skulderblad øger risikoen for skader.

Skulderen det meste mobile led i kroppen. Det er det fordi, vores arm skal kunne bevæge sig i alle retninger uden forhindringer, så vi kan […]

Stabilitetstræning for skulder bør være et must for alle unge håndboldspillere2019-02-27T10:35:22+00:00
Go to Top