Det er januar, det er mørkt og det kan være svært at finde på aktiviteter, som kan aktivere de små. Men der små fifs som kan gøre vinterlivet lettere for alle.
Hvorfor skal børn bevæge sig?
Børn skal helst bevæge sig 60 minutter hver dag, for at opbygge en sikker motorik og balance og for at sikre et godt helbred på længere sigt.
Motorik, sanseintegration og balance er vigtigt for børns sociale liv. Det giver selvtillid og selvværd at være ligeværdig med andre børn, og at kunne deltage i lege på lige fod med de andre børn.
Børn bruger deres krop når de leger. De løber, hopper og klatrer. Når de bliver større cykler de og går til sport, og det er bare lettere at være med og føle sig som en del af gruppen, hvis man er motorisk sikker og kan følge med. Den motoriske sikkerhed får man kun ved at øve sig. Og derfor skal børn bevæge sig meget hver dag.
Det andet argument for bevægelse er, at det er godt for helbreddet. Bevægelse forebygger livstilssygdomme og giver gode vaner, som rækker ind i voksenlivet.
Børn har en naturlig lyst til at bevæge sig, og hvis ikke rammerne er til det, kan det godt være larmende og forstyrrende, når de øver sig. Vi skal alle sammen være her, så find kompromisser, hvor alle kan være med.
Her kommer 6 gode ideer til bevægelse i vintertiden:
1: Kom ud når det er muligt.
Den letteste måde at få børn til at bevæge sig er at tage dem med ud i naturen. Det gode ved naturen er, at motorikken automatisk bliver trænet, fordi der er ujævnt, glat, blødt og mange forhindringer derude. Og der er pinde og sten man kan lege med. Find steder med bakker man kan rulle ned af, stubbe, man kan hoppe fra eller træer man kan klatre i.
Der er masser af sanseindtryk i naturen – på en rolig og afbalanceret måde.
Steder som legeland og vandland kan godt være overvældende for nogle børn. Der er mange kraftige indtryk og et højt tempo. Naturen er lettere at kapere og beroliger nervesystemet hos både børn og voksne.
2: Vild lege ét sted i huset.
Det er ikke alle dage at vejret er egnet til at gå ud, og det kan godt blive lidt anstrengende for alle parter at være indespærret. I stedet for at række ud efter ipaden (med det samme), så tillad vild leg ét sted i huset. For eksempel i en gammel sofa eller i en stor seng. Noget blødt og gerne noget, hvor man kan hoppe.
3: Hulebyggeri.
Det kræver bevægelse og koordination at bygge en hule. At slæbe madrasser og dyner. Bygge hulen og vurdere, hvad der skal til, for at den holder. Finde tunge ting, som kan holde tæpperne på plads. Vurdere højde og bredde på stole og borde, som skal bruges. Hvad med indgangen? Skal man kunne kravle ind? Hvor høj skal hulen være, for at det er rart at være derinde. Der er masser af motorik og sansearbejde i at bygge en hule.
4: Byg en junglesti
Puder, stole, skamler. Alt kan bruges, når der skal bygges en jorden-er-giftig-bane. Afhængig af børnenes alder, kan nogle af tingene være svære at holde balancen på. For eksempel en mindre pude, som er ustabil, når man lander. Man kan også lægge en snor ud, som man skal gå balancegang på.
5: Byg en rutchebane
En hjemmebygget rutchebane består af en sofa eller seng, en madras og nogle puder til at lægge under madrassen, for at holde hældningen på rutchebanen. Måske glider man ikke så godt på en madras, men så kan man rulle ned af den eller slå kolbøtter.
6: Just dance
Just Dance en god måde at kombinere skærm med motorik. Der er for og imod et dansespil som Just Dance. Hvad Just Dance mangler i forhold til at bruge fantasien og selv finde på bevægelser, får man igen på inspiration til danselege. Jeg kan i hvert fald se, at mine børn bruger mange af de dansemoves, de lærer af Just Dance, når de laver cirkus eller danseopvisninger.
Skriv en kommentar