Den her stige har fået mig til at bade mere. Jeg bor ved Lillebælt, men tæt på et område med mere havn og mole end strand. Derfor har jeg ikke badet så meget uden for sommerferiesæsonne. Men det gør jeg nu, og det er ikke fordi jeg har været mere viljestærk eller mere beslutsom end jeg plejer. Det er på grund af stigen.

Vores valg er nemlig langt hen ad vejen bestemt af de muligheder der er tilgængelige, og ja, det være begrænsende, men mest synes jeg, vi skal huske, at det er en kæmpe ressource. Der ligger så meget guld og venter i vores omgivelser.

Et studie fra SDU, som blev offentliggjort for nyligt, viser, at kommuner med mange idrætsfaciliteter har flere aktive borgere end andre kommuner. Det er jo næsten for banalt, men bare endnu et eksempel på, at mennesker handler ud fra, hvad der er muligt og let.

Og hvor meget vi bevæger os i hverdagen er i høj grad styret af strukturer omkring os, som for eksempel:

Infrastruktur – hvor mange cykelstier er der? Er der skaterbane eller gode vandreruter?

Offentlig transport – man bevæger sig mere, hvis man skal gå eller cykle til toget.

Arbejdsmiljø – er der træningscenter til rådighed, mulighed for at gå en tur imens man taler i telefon og ikke mindst, er der en kultur for at bevæge sig?

Bopæl – bor du tæt ved sportsfaciliteter, legepladser, natur. Og hvad gør dine naboer? Kulturen blandt dem du du møder, smitter af på dig.

Sociale relationer – dem du er sammen med smitter dig og du smitter dem. Hvis dine venner, naboer eller familien er aktive, er det også lettere for dig at være det.

Omgivelserne betyder virkelig noget. Husk at arbejde med dine omgivelser, hvis du vil lave en vaneændring.