Hvad ser du her?

En gammel træstub, brune blade, septembersol ind fra siden, balanceleg og motorik eller risiko for endnu mere vasketøj? Jeg håber, du ser det hele, for skoven skal sanses, og når det gælder sanserne, så tæller det hele med.

Men dét med balancen er vigtigt, og balance hænger nøje sammen med skæve træstubbe, som den på billedet.

En gammel træstub er nemlig en virkelig god motoriklegeplads. Den er svær at balancere på, og den har arbejdsopgaver til alle sanserne. Den er glat nogle steder, ru andre steder. Blød og eftergivende, fast og stabil.

Hvis man kan bevæge sig på forskelligt underlag og har afværgereaktionerne på plads, når noget uventet opstår, så har man en god balance. Og det kan øves her. For noget uventet kan godt ske på sådan en gammel træstub, hvor et hjørne kan knække eller træet kan brase sammen under fødderne på én.

Skoven er et sikkert sted at lære motorik, for her er ingen skarpe kanter, og det er blødt at lande, når man falder. Og dét at falde er helt essentielt. For når man falder, lærer man, hvad man ikke skal gøre, når man prøver igen. Næste gang man klatrer op, er det med de nye erfaringer i baghovedet, og efter mange forsøg, har man samlet så mange erfaringer, at man mestrer opgaven. Man har lært at balancere, og endnu vigtigere, man har sanset og erfaret, hvordan farligt underlag føles og ser ud, og hvad man kan træde sikkert på. Og det er dét, som balance handler om: Sanseerfaringer, ligevægt og afværgereaktioner.

Og husk, at det skal være sjovt at øve balance og motorik, ellers er det bare kedelig træning. En træstub er heldigvis både sjov og spændende, fordi den er fyldt med små, lækre legeting. Man kan med lidt snilde (og finmotorik) grave små kryb frem i det rådne træ, og så kan man øve sig i at klatre, imens man har en bænkebidder i hånden.

Hvis man vil udvide legen, er der mange gode steder i skoven til gemmeleg. Man kan også samle grene og bygge en hule.

Skoven er den bedste legeplads. Masser af arbejde for sanser og motorik. Og så er den stadig lun og grøn og dufter lidt af efterår.