Skal du løbe, så er der mange fordele ved at løbe udendørs fremfor på et løbebånd. Men løbebåndet skal ikke forkastes helt, for det kan også noget.

Kroppen er indrettet til at kunne bevæge sig fleksibelt og i uforudsigelige omgivelser. Den kan reagere hurtigt, hvis underlaget er ujævnt eller der opstår noget uventet. Den har faktisk bedst af at blive udfordret i forskellige omgiveler og med varierede opgaver for at den kan fungere optimalt.

Men det er ikke en naturlov, at den kan reagere og balancere. Det er en færdighed, som vi har trænet op lige fra barndommen, men som mange voksne glemmer at holde ved lige. Det er ligesom evnen til at kunne kaste og ramme præcist eller evnen til at kunne skrive pænt i hånden (prøv det, og mærk, hvor utrænet du garanteret er blevet til det over de sidste år). Alle motoriske funktioner skal holdes ved lige og øves, hvis de skal ligge på rygraden.

Det er ikke kun vores egen skyld, hvis vi er blevet motorisk dårligere med alderen. De omgivelser, som mange af os bevæger os i til dagligt, er ret lige og ikke motorisk udfordrende. Det gælder vores arbejdspladser, fortorv, veje, butikker, institutioner, transportmidler og træningscentre. Ja rigtig mange hverdagssteder er flade og kedelige set med motoriske briller. Det har man selvfølgelig gjort af gode grunde; for at lette arbejdsgange og for at undgå for eksempel faldulykker. Og det er rigtig godt, at man forebygger skader på den måde. Men det har den ulempe, at mange af os har utrænede motoriske færdigheder når det kommer til balance og fleksible bevægelser.

Det er hovedårsagen til, at en løbetur eller gåtur for den sags skyld skal foregå i det fri og allerhelst i naturen. “En skovbund? Jamen er det ikke farligt og vrider man ikke om?”, tænker du måske. Jo måske, men du skal selvfølgelig starte forsigtigt og lade være med at løbe de mest udfordrende steder i starten. Og lad også være med at sætte tempoet så højt, at du ikke kan nå at se og reagere på huller eller træstubbe.

Men hvis du ellers starter forsigtigt, så er sådan en løbetur med bump på vejen en rigtig god måde at træne både dit kredsløb og din balance. Du vil mærke, at det er hårdere at løbe i blødt underlag, og det er fordi du bruger mere muskelkraft på at holde balancen, på at komme fremad og på at være parat til at reagere. Og så er det bare tungere at sætte af i en blød skovbund, fordi en del af den kraft du udvikler i afsættet forsvinder ned i skovbunden fremfor at løfte dig opad.

Løbebåndet skal ikke køres på lodsepladsen. Det fungerer godt som opstart, hvis du for eksempel har haft en skade, eller for personer, som har store problemer med balancen, og har brug for den sikkerhed, som et løbebånd giver. Men naturen er helt klart at foretrække.