Jeg var i Royal Arena i går og høre Michelle Obama tale om sin selvbiografi Becomming. Den optræden har hun fået en del kritik for her dagen derpå. Jeg vil ikke forsætte anmelderstrømmen, men jeg vil gerne erklære mig enig i, at der manglede indhold med gods i, når man ved, hvad den dame har præsteret. Hun er vel nok indbegrebet af gods. Hun står sikkert på fødderne. Godt grounded. Rank og ansigtet rettet ud mod verden. En dame som står fast. Det er man ikke i tvivl om. Og det er dét, som folk elsker hende for.

I går aftes handlede det mest om livet som mor og hustru i det hvide hus. Det var spændende at høre om livet i en lukket parallelverden og om hvordan hun tacklede livet som mor og præsidentfrue. Hvordan hun har lært sine piger, at man ikke skal vente på en mand. Barack fik besked på, at være til stede ved spisetid, hvis han ville være med. Ellers spise damerne selv. Det var helt bestemt underholdende.

Men hvis der er noget som Michelle Obama har været talskvinde for er det folkesundhed. Gennem de otte år hun var frue i Det Hvide Hus, satte hun fokus på fysisk og mental sundhed. Og det kunne vi godt have hørt lidt mere om i går. For folkesundheden er udfordret i rigtig mange lande. Også Danmark.

Selvom hun, til foredraget i går, påpegede, at både hendes og Baracks holdning er, at forandring primært skal komme nedefra, så må man sige, at hun som øverst i magthierakiet i USA har haft en stærk stemme til at påvirke sundheden. Og det har gjort en forkel. Det skal vi lære af, for meget af det, hun har gjort, kan vi også gøre mere af her.

Hun har blandt andet arbejdet med at:

  • Øge opmærksomhed på overvægt blandt børn.
  • Gøre adgangen til sund mad lettere. Blandt andet ved at sænke priserne på frugt og grønt i samarbejde med store supermarkedskæder under partnerskabskampagnen A healthy America. 
  • Gøre fødevaremærkningen tydeligere, så det er let at gennemskue, hvad man spiser.
  • Indføre sundere mad i skolernes kantiner.
  • Opfordre til mere motion under kampagnen Let’s move.
  • Øge fokus på kvinders sundhed og kvinders rettigheder.
  • Øge fokus på rettigheder og lige muligheder for alle.

Og til spørgsmålet om, hvad man selv kan gøre for at forandre, svarede Michelle, at alle kan starte med at gøre noget godt for dem, der er tæt på.

Så hvis du vil gøre noget for sundheden, så start, ifølge Michelle, med at sørge for dem der er tæt på dig. Dine egne børn, deres kammerater, din familie. Start i det nære, hvor du kan gøre en stor forskel.

Til hvilket jeg vil tilføje, at ingen mennesker er øer. Vi er alle en del at noget større. Vi påvirker de andre og de påvirker os. Så ja – start i det nære, men kig også ud.