Så kom foråret. En god anledning til at tjekke op på haven. Hvis haven indbyder til det, så vil børnene helt automatisk søge ud og få bevæget sig. Børn skal helst bevæge sig 60 minutter hver dag, og hvis man i forvejen har havehandskerne på, er det let at indrette haven til bevægelse og leg.

Børn har godt af at balancere, bruge deres sanser, falde og slå sig, køre hurtigt på cykel, køre langsomt på cykel og mærke forskellen. At blive rundtossede, slå vejrmøller og kaste med bolde. Det er vigtigt at børn får erfaring med bevægelse som noget sjovt og rart, og at de vænner sig til, at bevægelse er en del af en almindelig dag.

Børn bevæger sig heldigvis helt automatisk som en del af deres udvikling. De har simpelthen et naturligt drive efter at teste motorikken af. Derfor skal der ikke så meget til for at få bevægelse ind i deres hverdag. Det vigtigste er at mulighederne er der.

Her er fem tips til, hvordan du indretter din have, så børnene får bevæget sig mere.

1: Lav bakker. Bakker indbyder til løb og leg. Det er svært ikke at sætte tempoet op, når en bakke skal bestiges, og ofte løber man helt automatisk ned igen.

2: Balanceudfordringer. Har du en skråning kan du sætte små træstubbe i jorden, som kan fungere som trin, i stedet for en almindelig trappe. Gerne så små, at der kun lige kan være en fod på hver stub. Du kan også lægge fliser eller skiver af træ på græsplænen, til at lege jorden er giftig på.

3: Gør ting tilgængelige. Stil cykler og løbehjul et tørt sted, hvor det er let at få fat i dem. Hæng hjelmene ved siden af. Det må gerne være et sted, hvor man ofte går forbi. Når det er nemt at få fat i tingene, og når de er tørre og rene, så bruger man dem meget mere.

4: Trampolinen. Behøver ikke mange yderligere kommentarer. Den er ikke så pæn at se på, men den er drøngod til motorisk træning. Og ja, måske slår man sig en gang imellem, men det er en del af at lære at bruge sin krop. Man lærer ikke at stå på hænder ved at sidde i sofaen.

5: Gør det let og indbydende at klatre. Hæng gynger, rebstiger og reb med knuder i træerne.