Jeg skal til foredrag. Et foredrag jeg har glædet mig til. Jeg har fulgt Maj My Humaidan på Instagram i noget tid, og jeg er meget inspireret og interesseret i hendes og hendes mands valg. De hjemmeskoler deres børn på Ærø og er derfor sammen som familie hver dag.

Jeg er fagligt interesseret, fordi deres valg kan inspirere til, hvordan vi løser fremtidens sundhedsproblemer.

Relationer er nok det vigtigste for vores sundhed, fordi gode relationer bærer alt muligt andet godt med sig. Mere motion, mere glæde, bedre mad – alt det andet vi forbinder med sundhed følger med et godt socialt liv. Men det paradoksale er, at vi med vores individualiserede samfund, er gledet mere og mere fra hinanden og ligger mere i konkurrence med hinanden end nogen sinde før. Vi skal have gode jobs, gode karakterer, se godt ud – alt det der, som vi bare er en del af, og som mange lider under, uden at de helt ved hvorfor.

Rasmus Willig skriver i sin bog “Kritikkens U-vending” om, hvordan pilen peger mod os selv, uanset hvor det dårlige kommer fra. Systemer der presser de studerende, ender med, at de studerende slår sig selv i hovedet. Ansatte, som arbejder under helt urimelige 2% procents besparelser og dårlig ledelse, føler at de ikke slår til og bebrejder sig selv, hvis de bliver stressede. Pilen peger mod os, og vi accepterer det. Vi går til individuelle behandlinger for at blive mere modstandsdygtige. Det er farligt for sundheden, at vi accepterer et system, som ikke er skabt til mennesker. Vi bliver syge af det – det kan vi jo se.

Så der er behov for et oprør. Imod systemer, som presser os til noget, vi egentlig ikke orker eller tror på. Maj My, som jeg skal til foredrag med, gør det på din egen måde. Viser med det gode eksempel, at det godt kan lade sig gøre at leve anderledes og med relationerne som den vigtigste værdi. Det er vejen frem for vores fremtidige sundhed. At vi skruer ned og kigger mere på hinanden i stedet for fremad.

Læs mere om Maj My her.