Hvis du gerne vil blive bedre til at bære dine indkøb op af trappen eller cykle op af bakkerne på vej til arbejde, så er funktionel træning en rigtig god ide.

Når du laver funktionel træning, træner du funktioner fremfor isolerede muskler. Du træner altså hen imod at blive god til en bestemt opgave fremfor at blive stærk i en enkelt muskel eller muskelgruppe.

Og det er en god ide, for vi bruger andet og mere end vores muskler, når vi laver motoriske opgaver. En del af den forbedring du mærker, når du træner, kommer af, at nervesystemet tilpasser sig og bliver bedre og hurtigere til opgaven.

Udover nervesystemet spiller led, sanser, kredsløb, balance og koordination også vigtige roller. Alle delene skal kunne arbejde sammen, for at du kan udføre opgaven så godt som muligt, og du øver bedst dét samarbejde ved at lave øvelser, som ligner de funktioner, du gerne vil være bedre til.

For eksempel:

At gå på trapper med indkøbsposer er flere opgaver i én: gå, løfte poserne, balancere, orientere sig og hilse på naboen. Og for at kunne det, skal du kunne mange ting.

Armene skal være stærke, for at du kan bære indkøbsposerne, imens du går. Poserne bevæger sig mere når du går, end hvis du står stille, og det kræver styring. Du skal kunne vurdere afstand og underlag, og skulle kunne afvige fra din rute, hvis du møder en anden på trappen.

Trappegang kræver stærke lår og baller og stabilitet over knæ, hofter og bækken. Du skal også have en god kondition og balancen skal være god. Balancen er især vigtigt, når du går nedad, for hvis du lægger mærke til det, står du ret meget på ét ben, når du går på trapper.

For at blive bedre til at gå på trapper, kan du træne styrken, konditionen og balancen ved at gå op og ned af bakker i skoven. Find en god stejl bakke med rødder. Det giver kondi og styrke, og det ujævne underlag, styrker balancen.

Du kan også gå op og ned af en stepbænk med tunge vægte i hænderne. Her udfordres balance og koordination ikke så meget, men det kan du gøre, ved at lægge balancepuder på gulv eller stepbænk.

Husk, at for at forbedre muskelstyrke og kondition, skal du blive forpustet og mærke, at det er hårdt.