I mit fag bruger vi meget tid på, at få mennesker til at ændre vaner. I en god mening naturligvis. Vi ved nemlig, at bevægelse forebygger sygdom og skader, og at bevægelse gør syge mennesker raske eller i det mindste mindre syge. Det vil vi gerne fortælle om til alle dem, som ikke ved det. Og vi vil gerne omvende alle dem, som ikke bevæger sig nok eller for meget eller på den forkerte måde.

Vi støder bare panden mod en mur gang på gang, fordi de mennesker, vi vil hjælpe, ikke gør som vi siger. Vi kalder det compliance, når en patient eller borger, laver de øvelser vi anbefaler dem. Og noncompliance når de ikke gør.

Både jeg selv og mange andre fysioterapeuter falder i den fælde, at vi tror, at patienterne bare skal have mere viden. Så ændrer de vaner.

Det der sker, når man selv har let ved noget er, at man glemmer, at det ikke nødvendigvis er lige så let for andre.
Som fysioterapeuter er vi vant til at bruge vores krop. De fleste i mit fag bruger deres krop dagligt. I deres arbejde og i fritiden. Derfor opstår den vildfarelse, at hvis vi fortæller de andre, om alle de gode ting ved bevægelse, som vi selv har lært og erfaret, så vil de gøre ligesom os.

Men de fleste ved det godt. De fleste har hørt om, at det er godt at bevæge sig. Alligevel kikser det, når vaner skal ændres.

Den helt store udfordring er, at vaner er vaner. Og for at noget skal blive en vane, skal det gøres mange gange. Rigtig mange gange. Op mod 10.000 gentagelser skal der til, for at en motorisk opgave ligger på rygmarven. Udfordringen er at komme derhen, hvor den nye opgaven bliver gentaget så mange gange, at det bliver en vane, som skubber de gamle vaner af banen.

Så hvordan gør man så, hvis man vil have sine patienter, medarbejdere eller familien til at ændre vaner?

En del forskning peger på, at det er i hverdagen nøglen ligger.
Hvis vi gør bevægelse til en del af hverdagen, gør vi det lettere for os selv, at komme over perioden, hvor opgaven ikke er en vane endnu. Det vil sige, at cykle til arbejde, at gå med børnene i skole, at løbe med hunden i stedet for at gå. Bevægelse kan foregå alle steder.

Og så sørg for at have nogen af ændre dine vaner sammen med. Dine kollegaer, din familie eller dine venner. Det gør det endnu lettere.