Vi har indrettet et samfund og et liv, som er effektivt, hurtigt og mageligt. Og det er godt for meget. Men ikke så godt for vores sundhed. Der er nemlig mindre plads til bevægelse i det moderne samfund. Eller sagt på en anden måde. Det er for let at være passiv.

Med biler, elløbehjul, robotplæneklippere og masser passiv underholdning, kræver det noget ekstra at være aktiv.

Vi har det med at give den enkelte skylden for en usund livsstil, men det er faktisk svært at være aktiv i et passivt samfund. Når rammerne ikke inviterer til bevægelse, så bevæger vi os automatisk mindre.

Hvis du vil gøre noget, for at bevæge dig mere, skal du starte med at ændre på verden i stedet for dig selv.

Hvis rammerne inviterer til bevægelse og de mennesker, der er omkring os, bevæger sig, så er det langt lettere for os selv at gøre det samme. Vi følger flokken, fordi vi er sociale dyr. Også når det gælder sundhedsvaner.

Dalhgren og Whiteheads model for sociale faktorer i sundhed, fortæller mere om sundhed og relationer, hvis du er nysgerrig.

Følgende 6 trin, som ikke fokuserer på dig, viser dig vejen til et sundere liv. “Kan det virkelig være rigtigt?” tænker du nok. Ja, det kan det. En sund kultur giver sunde individer. Start med at ændre kulturen, så vil individuelle forandringer komme lettere.

Start med at kigge dig omkring

1: Er der cykelstier, skaterbaner, vandrestier eller lækre parker i din kommune? Områder som inviterer til bevægelse gør at flere får bevæget sig. Du kan selvfølgelig ikke bygge en park, men du kan stemme på de rigtige politikere, lave en indsamling, melde dig til borgergrupper eller gå ind i politik.

Bliv inspireret her af borgerne i Strib, som har dannet Strib i bevægelse.

2: Infrastruktur er meget afgørende for, hvor meget vi bevæger os. Hvis der er offentlig transport tilgængeligt, vil flere vælge det. Offentlig transport betyder mere bevægelse, fordi de fleste cykler eller går , når de skal hen til toget. Det er også godt for klimaet. Nej det kan du ikke selv ændre direkte. Men igen – det er politik det her.

3: Hvis dine naboer lever sundt og er aktive, er du det nok også selv. Vi ved, at sundhed smitter. Hvis du ser mountainbikere eller løbere, når du åbner din hoveddør, er der større sandsynlighed for, at du følger efter.

Du kan ikke styre dine naboers vaner, men du kan vælge at bo et sted, hvor der bor andre, som lever sundt, eller du kan engagere dig og gøre en forskel, der hvor du bor. Du kan for eksempel samle penge ind til en legeplads i dit boligområde, meld dig til beboerforeningen eller stable et løbehold eller gymnastikhold på benene.

4: Brug tid sammen med din familie. Hvis du gerne vil leve sundt er relationerne altafgørende. Hvis du vil begynde at bruge mere tid på motion, er det vigtigt, at du har din families opbakning. Det allerbedste er at i er fælles om de sunde vaner. Vores vaner er viklet ind i hinanden, og det er lettere at få bevæget sig, hvis man er enige om det og bakker hinanden op.

Desuden gavner det i sig selv sundheden at have gode relationer, og gode relationer kræver tid sammen. Så invester tid i hinanden.

5: Hvad med dit arbejde? Vi bruger de fleste af vores vågne timer på at arbejde, og hvis det ikke er sundt at være, hvor du er, er det svært at leve sundt. Sundhed smitter nemlig også på arbejdspladsen, og det samme gør en usund kultur. Vær med til at skabe en sund kultur. Eller find et arbejde, hvor sundhed prioriteres.

6: Kan du cykle eller gå til arbejde? Hvis du ikke kan nu, så overvej, hvordan du kan komme til det. Transport i hverdagen er én af de virkelig lavthængende frugter, når det kommer til motion.

Hvad så med dig?

Når du har gjort noget ved dine omgivelser, kan du vende blikket mod dig selv. Hvad motiverer dig, hvad interesserer dig, hvad for noget tøj skal du have på, skal du måle dine resultater? Alt det individuelle er også vigtigt. Alt det omkring dig kommer bare først.