Vil du gøre noget godt for dig selv, så bevæg dig hver dag og kom ud i naturen hver dag. Og hvorfor ikke slå de to sammen, og bevæge dig i naturen?

Hvad virker

Forskningen viser, at naturen forebygger stress og styrker vores helbred. Blandt andet fordi vores opmærksomhed i naturen er spontan. Det betyder at vi scanner verden uden at forholde os analytisk til det vi ser. Modsat den direkte opmærksomhed, som vi bruger, når vi for eksempel er i trafikken eller ser på telefonen. Vi bruger langt mindre energi på den spontane opmærksomhed, som vi oplever i naturen, og vi slapper derfor af. Naturen får vores hjerne og krop til at slappe af, og det er godt for helbreddet.

At bevægelse er godt er veldokumenteret. Det er godt for vores helbred og vores mentale tilstand. Bevægelse behøver ikke være løb og høj puls hele tiden. Det kan også være at gå en tur og tale sammen eller at være stille og sanse naturen.

Hvordan kommer man igang med at bruge naturen og kroppen mere?

1: Brug den daglige transporttid, det er en af de letteste måder at få bevæget sig. Hvis der findes et grønt område nær din arbejdsplads eller børnenes skole, kan i gå eller cykle en omvej igennem det grønne et par gange om ugen.

2: Gør det let at komme ud. Hav gummistøvler og praktisk overtøj hængende, så det er let at finde frem og få på. Og indret et sted, hvor beskidt tøj kan lægges, når i kommer hjem. Jo lettere det er at komme ud jo og hjem, jo mere får i det gjort.

3: Gå ud hvis du skal tale i telefon i længere tid. Man taler mere frit og tænker klarere, når man går og bevæger sig i naturen, fordi sanseindtrykkene taler til vores spontane opmærksomhed og derfor ikke bruger vores energi. Modsat et travlt kontor, hvor vi vil komme til at bruge vores direkte opmærksomhed på mennesker, computere, døre der åbner osv.

4: Vær realisttisk og vær tilfreds med lidt. En tur igennem en park på 15 minutter tæller også.

5: Tænk bevægelse bredt. Balance, sanseoplevelser, gående meditation, intervalgang, koordination. Al bevægelse er godt, og varierende bevægelse er inspirerende og godt for kroppen.

6: På den lange bane kan det være værd at overveje at vælge boligområde, institutioner og arbejdssted efter, hvor meget natur der findes i området.