Det moderne samfund er godt. Virkelig. Vi har fået mere velstand, behageligere liv, mere viden, dygtigere læger. Det er en god tid vi lever i. Vi har også fået vaskemaskiner, elektriske hækkelippere, robotstøvsugere, røremaskiner, biler, elevationssenge og elevatorer.
Det er også rigtig godt, og vi er mange (især os, som bor på hjørnegrunde), som er glade for, at hækken ikke skal klippes med håndkraft.
Men konsekvensen er, at fysisk aktivitet ikke længere er en særlig stor del af vores hverdag. Fysisk aktivitet er noget der skal planlægges, aftales, huskes. Sundhedsstress er der faktisk noget, der hedder. Altså mennesker får stress over, at de skal huske at være sunde.
Men hvis man kunne genetablere bevægelse, som en del af hverdagen, ville meget være langt lettere. Både rent bogstaveligt, fordi flere ville tabe sig, men også fordi der ville være én ting færre på listen over gøremål i fritiden. Et 10-årigt studie af elever i folkeskolen i Svendborg, er et godt eksempel på, at bevægelse i hverdagen virker. Forskere har fulgt børn i folkeskoler, hvor der har været skemalagt 6 timers idræt om ugen, fremfor de normale 2 idrætstimer. Og det viser sig, at den indlagte bevægelse i hverdagen, har halveret antallet af overvægtige børn.
Det er altså ikke kun noget jeg finder på. Hverdagsmotion virker, og der er mange små, enkle ting, som kan gøres. Hav nogle gode cykler stående, som er pumpede og har lys på. Få installeret et bad på arbejdspladsen, så dem som cykler kan tage et bad. Lav haven legevenlig. Gå, når du kan komme til det. Indret byrum til bevægelse, som de f.eks. har gjort i Sønderborg, hvor jeg har taget billedet til det her indlæg.
Skriv en kommentar