I dag udkom Sundhedsstyrelsen med Danskernes sundhed – den nationale sundhedsprofil 2021, og deri kan man læse, at under halvdelen af danskerne bevæger sig så meget, som ville være godt for dem. Når så mange bevæger sig for lidt, er der mere galt end vores hver især manglende motivation og rygrad.

Men hvad er der så galt? 

Vi har indrettet et passivt samfund med acceleration og effektivitet som primære succeskriterier. Og det er vores kroppe ikke glade for.

Mange af os sidder stille når vi arbejder, og når vi transporterer os, og det bliver til mange timer hver dag.

Vi er nødt til at tænke nyt og følge med tidsånden. Fællesskab frem for individualisme. De sidste mange år, har sundhedsråd været individuelle, og nu er tiden kommet til, at vindene skal vende. Og hvis de ikke gør det af sig selv, må vi hjælpe dem på vej.

Ind til nu er vi blevet bedt om at løse sundhedsproblemer hver for sig. Men det motiverer faktisk de færreste at motion skal være et individuelt projekt, og det virker ikke særlig godt. Individualiseringen har kørt derudad i flere årtier, men nu skal vi finde fællesskabet frem igen. Ikke som i gamle dage, men på nye måder.

Så hvad er fælles sundhed?

Fælles sundhed er, at vi gør sundhed til et fælles ansvar. Vi skal indrette os ud af passiviteten sammen. Gøre de steder vi færdes attraktive, så flere kommer ud. Vi skal bruge vores omgivelser til at bevæge os mere. Og vi skal smitte hinanden med, at det er fedt at gå og cykle. Og gøre det okay for voksne at køre på skateboard og løbehjul.

På med vindjakken og ud på løbehjulet, cyklen eller bare fødderne. Normcore motion – det bliver det nye. Det lyder måske lidt kedeligt og hverdagsgråt, men det er det ikke, og det er dét, som virker.

Vh Sara