Det er blevet moderne at være almindelig. Hurra for det. I mine børns skole kan jeg se, hvordan flere af de ældste børn går i anonyme jeans og t-shirts, som en protest mod stylede idealer og materielle værdier. Normcore er en protest mod indivudualisering. Det handler om ikke at skille sig ud. Det er en bevægelse hen imod at ligne de andre; at være en del af en gruppe.

Med normcore er et lille oprør igang, og det burde række endnu længere end til at købe sit tøj i Føtex.

Sundhed har længe fyldt meget som individualiserings- og identitetsprojekt. Det er blevet normalt at løbe halvmaraton eller dyrke ironman (for middel- og overklassen primært. Ulighed i sundhed er en lang diskussion, som jeg tager op en anden dag). Træningsformer, som er tidskrævende og kræver meget planlægning. Modediæter uden gluten, mælk og sukker bliver hypet som mirakelkure mod alt, og målet er et slankt og veltrænet udseende. Det virker ærligt talt ikke ret tilgængeligt eller let at opnå for de fleste.

Jeg stemmer for, at vi indfører begrebet normcore sundhed. Sundhed som en almindelig del af et almindeligt liv. Det behøver ikke være fancy for at være godt. Motion i hverdagen virker faktisk, og hvis det er integreret i dét, man i forvejen skal ordne, er det let at få gjort:

  • Du skal transportere dig til arbejde. Tag cyklen i stedet for bilen. Det behøver ikke død og pine at være hver dag. Det skal ikke være surt for at være godt. Hvis det regner, så drop cyklen den dag, og tag den igen dagen efter.
  • Du skal slå dit græs. Tag håndskubberen i stedet for motorplæneklipperen.
  • Du skal gå med hunden. Gå lidt længere end du plejer og gå et sted med bakker og grønt. Det får pulsen op, og det øger dit velvære at være i naturen.
  • Tag en lille fodboldkamp med børnene efter aftensmaden. Fodbold er én af de bedste motionsformer der findes, fordi der er mange temposkift og pulsen kommer højt op.
  • Meld dig ind i en forening. Fodbold, tennis, håndbold, klatring eller gymnastik. Et godt fællesskab styrker sundheden i sig selv. Sportsgrene, hvor man dyrker idræt sammen og skal præstere noget i fællesskab, øger motivationen og udholdenheden og giver mening.
  • Spis efter kostrådene og lad vær med at ryge.

Så er du ret normcore sund.