Skiferie er sjovt. Og så er det faktisk en uovertruffen træningsmulighed at være på skiferie.

Især balancen og styrken i benene bliver brugt, når du står på ski.

De fleste udfordrer deres balance og stabilitet for lidt i hverdagen. Og det er fordi, mange ikke har brug for at kunne holde balancen i deres job. Vores krop registrerer, hvad vi udsætter den for, og så tilpasser den sig efter dét, den bliver bedt om at kunne. Hvis den bliver bedt om at sidde, så der det dét, den kan.

Muskel- og knoglestyrken bliver dårligere efter 25-30 års alderen, hvis ikke den holdes ved lige. Det samme gælder balancen. Og den holdes ikke ved lige, hvis ikke den bliver brugt. Og det er skiløb en rigtig god anledning til at gøre noget ved.

En almindelig, gennemsnitlig kontorkrop vil blive udfordret af at stå på ski. Du vil blive øm de første dage, men så vænner kroppen sig til de nye vilkår. Den tilpasser sig dét, den nu bliver bedt om at kunne.

Hvis du vil være lidt på forkant med de ømme lår og forebygge skader, så er der én øvelse, som du skal lave fra nu af, og til du skal afsted.

Det er en ganske almindelig squat. En allroundøvelse for baller, lår, balance og også mavemusklerne. Den skal udføres med knæene i samme bredde som hofterne. Dernæst skal du læne dig tilbage, som hvis du skulle sætte dig på en stol (som ikke er der). Vinklen i dine knæ skal ikke under 90 grader. Knæene skal være over dine fødder, så der ikke opstår vrid. Se her hvordan.

Øvelsen skal laves mange gange, og det skal foregå uden vægte. Din kropsvægt skal være den eneste belastning. Du har nemlig brug for at kunne stå med bøjede knæ og bære din egen vægt i mange timer, når du står på ski. Det er udholdende muskelstyrke, du har brug for, og det træner du med mange gentagelser med lav belastning.

Hvis du også vil træne balancen endnu mere (og det er en god ide), kan du stille dig på et usikkert underlag (en balancepude, i en seng, på et vippebræt) eller spille bold op ad en væg, imens du laver øvelsen.

Jeg laver selv 100 squats om morgenen og om aftenen pt., for at gøre mine lår skiklar. Hvis du synes det er for let, så lav 200. Du skal lave så mange, at du kan mærke, at du bliver forpustet og lårene syrer til.