Squat er en god øvelse. Den er funktionel og træner de største muskler vi har. Men hvor squat engang var en øvelse, jeg instruerede ældre mennesker i (med en stol bag dem, hvis de ikke havde kræfterne), så de kunne komme til at gå igen, så er øvelsen blevet billedet på en moderne træningskultur og tidens kropsidealer. Et kropsideal som er veltrænet og muskuløst. Særligt toptrænede lår og baller er i fokus. Helt sikkert inspireret af popkulturelle ikoner som for eksempel Kim Kardashian, som blandt andet har poseret med afklædt bagdel på forsiden af magasinet Paper – du kan se forsiden her.

Et hurtigt opslag på hashtagget #squat på Instagram fremkalder veltrænede typer med tunge vægtstænger på skuldrene og store muskuløse lår. For det meste udført i meget stramt tøj (squatsikre tights uden tvivl – vi har altså her at gøre med en øvelse, som har fået tøj specialdesignet til sig).

Hvorfor er kropsidealet som det er?

Tidens kropsidealer kommer ud af en tid, hvor mange føler sig pressede og udbrændte. Der er stort fokus på individet og efterspørgsel på de robuste og stærke typer (som ikke brænder ud, forstås). Derfor er det trænede kropsideal populært.

Husk blot: kropsidealer kommer og går. Lige nu er det store muskler der er hot, snart er det noget andet, og hvis du ikke er nået med, så går det nok.

Det trænede ideal er ret krævende at opnå, så heldigvis er der masser af alternativer til at holde kroppen stærk og sund, hvis du ligesom mig ikke får styrketrænet hver eller hver anden dag. Tag trappen i stedet for. En god lang trappe kan sagtens gøre det ud for squats i hverdagen (hvis det bliver for let, så tag en tung rygsæk på eller bær indkøbsposerne op ad trapperne). Det gode ved trappegang er, at det kan laves uden omklædning og så er chance for at det blive gjort hver dag, større. Og nej, det er ikke præcis samme øvelse som en squat, men trappegang er en rigtig god hverdagserstatning.

Squat fra en fysioterapeuts point of view

Squat er som sagt en god funktionel øvelse. En squat træner de store vægtbærende muskler i lår og baller, som hjælper dig med at kunne løfte tunge ting. De bærer dig rundt i verden, de hjælper dig med at hoppe og springe og cykle op ad bakker.

Når (eller hvis) du laver squats, så lav 3 x 12 stk. De er gode som opvarmning, fordi musklerne, du bruger under en squat, er så store, at de sætter hele kredsløbet på arbejde.

Hvis du har knæproblemer, skal du ikke gå længere ned end 90 graders bøjning i knæ.