Står du af og til stille i løbet af din dag? I køen, på stationen? Så brug de stående pauser til at træne din balance og stabilitet.

Hvorfor?

Vi har ryddet de fleste forhindringer af vejen, hvor vi færdes. Går du en tur i et parcelhuskvarter, vil du se, at de fleste haver er indrettet med flade græsplæner og flisegange i vater. Det samme gælder byrummene og vores arbejdspladser. Vores omgivelser er indrettet med fokus på sikkerhed, effektivitet og komfort, og det betyder færre udfordringer. Det medfører at vi bevæger os ensidigt.

Og det gør noget ved vores krop, at den ikke udfordres i hverdagen. Vores balance og stabilitet bliver dårligere og kroppens holdningsmuskler bliver dovne.

Hvad kan du gøre?

Du kan gøre flere ting. Du kan ændre indretningen af omgivelserne i din hverdag, men det tager tid. Imens du arbejder på det, kan du, her og nu, lægge små forhindringer ind i din hverdag, som træner din balance og stabilitet.

At stå på ét ben er en god måde at holde kroppens balance- og stabilitetssystem vågent.

Øvelse: Stå på ét ben så længe du kan – gerne imens du laver noget andet.

Husk at træne begge ben. De fleste har et favoritben, som er stærkere og mere stabilt (typisk det ben, du står og hviler på, når du står stille i lang tid – læg mærke til det, du har helt sikkert et favoritben). Træn begge ben, og gerne det dårligste ben lidt ekstra.

Øv dig når du børster tænder, eller når du laver mad. Jo mere du laver imens du står på ét ben, jo mere udfordrer du dig selv.

Jeg står tit på ét ben, når jeg børster tænder. Jeg lukker øjnene imens. Det gør øvelsen endnu sværere.