Rigtig mange håndboldspillere har ondt i skulderen. Håndbold er en hård kontaktsport, og skulderen er et udsat led, og derfor opstår der mange skulderskader i netop håndbold. Pas på overtræning og husk den forebyggende træning.

Et nyt studie fra Aarhus Universitet har undersøgt unge håndboldspilleres skadesmønstre. Studiet viser at spillerne har en øget risiko for skulderskader, hvis de øger trænings- og kampmængden for hurtigt. Træningsmængden må, ifølge forfatterne, ikke forøges med mere end 60% i forhold til, hvad spilleren har trænet eller spillet de sidste 4 uger. Hele studiet kan læses her.

Studiet viser også, at nedsat muskelstyrke og muskelkontrol omkring skulderled og skulderblad øger risikoen for skader.

Skulderen det meste mobile led i kroppen. Det er det fordi, vores arm skal kunne bevæge sig i alle retninger uden forhindringer, så vi kan kaste, skrue, hælde og nå noget på øverste hylde. Alle de komplicerede bevægelser vi laver med vores arm, er afhængige af et skulderled, som fungerer.

At skulderleddet er så mobilt betyder samtidig, at det ikke er særligt stabilt, og det er årsagen til mange skader. For at have et skulderled, som fungerer, skal de mange små muskler, som sidder omkring skulderen og styrer bevægelserne, være stærke og kunne arbejde rigtigt sammen. Og det er ofte stabiliteten og musklernes styring af skulderleddet, som halter, når håndboldspillere får overbelastningsskader i skulderen.

Derfor er forebyggende skuldertræning helt essentielt for håndboldspillere, og stabilitetstræning bør være en fast del af opvarmningen. Hver gang.