I dag udkom Sundhedsstyrelsen med en undersøgelse, som viser, at kun 26% af alle unge mellem 11 og 15 år bevæger sig de 60 minutter om dagen, som de bør.

Bevægelse forebygger sygdomme, øger livskvaliteten og det mentale helbred. De vaner og erfaringer vi har med os fra barndommen, hænger i høj grad ved, og derfor et det så vigtigt at børn får bevæget sig.

Voksne skal også bevæge sig. For voksne lyder anbefalingerne på 30 minutter om dagen, men medicinen er den samme for alle:

Sundhed kommer lettest, hvis vi arbejder med at designe vores liv sundt. Hvis sundhed bliver en automatisk del af livet, er det langt lettere at leve sundt.

Sundhed er ikke kun bevægelse, men det er en vigtig del.

KRAMS-faktorerne bliver ofte fremhævet som det vigtigste for vores sundhed. Kost, rygning, alkohol, motion og søvn (stress). Og de ER vigtige.

Men noget, som mange ikke tænker over, er at vores sundhed også er tæt knyttet til vores relationer.

Familie, naboer, netværk og kollegaer er vigtige for dit helbred. Social støtte er helt centralt, når det kommer til at leve sundt og have en høj livskvalitet. Og andre mennesker påvirker vores valg – også dem som handler om sundhed. Vi lever i høj grad som dem vi er sammen med, og derfor betyder de andre noget.

Meningsfuldhed er også vigtigt for vores helbred. Den medicinske sociolog Aron Antonovsky påviste ved studier af holocaustoverlevere, at dem som oplevede en følelse af sammenhæng og meningsfuldhed i deres liv, havde det bedste helbred. Så design din sundhed med meningsfulde aktiviteter.

Alt det skal tænkes ind, når du arbejder med at indrette dit liv sundere.

Hvordan gør man?

Bevægelse er vigtigt. At bevæge sig sammen er en rigtig god vane, for så har du både gjort noget godt for dine sociale relationer og for din krop. Hvis du bevæger dig sammen med dine børn, viser du dig som rollemodel og børnene får gode erfaringer. Erfaringer som vi ved er altafgørende for deres vaner som voksne.

Indret livet, så sundhed faktisk er muligt. Hvis sundhed er vigtigt for dig, må det prioriteres. Det kræver ofte lidt mere tid, men så er der andet der må vige.

Gør det let at vælge sundt. Sørg for, at der er cykler der virker, og som passer. Hav hjelme og cykellygter til alle.

Hvis du har en have, så indret den, så den er sjov at lege i. Klatretræer, huler, trampolin, gynger, bakker. Du behøver ikke at have det hele, men prøv at fodre fantasien, balancen og sanserne, når du indretter haven.

Transportér dig aktivt. På cykel eller gående.

Tag tog eller bus. Det er godt for klimaet og for dig, for du skal bevæge dig for at komme til stationen.

Der er masser du kan gøre, men du er nødt til at rykke sundhed op på listen af vigtige gøremål. Ellers bliver det ikke til noget.