Børn skal helst bevæge sig 60 minutter om dagen. Det er de officielle anbefalinger, og de bygger på mange, gode studier. Studier som viser, at der er store sundhedseffekter ved bevægelse.

Det gode ved børn er, at de som udgangspunkt synes, at det er sjovt at bevæge sig. De fleste børn elsker at afprøve, hvor højt de kan hoppe, hvor hurtigt de kan snurre rundt og hvor langt de kan kaste. Men i hverdagen er der mange forhindringer i vejen for bevægelse. Vi har indrettet os mageligt, og det smitter af på børnene.

Mine børn behøver ikke undersøge verden i så høj grad, som jeg gjorde, for de kan se det meste på youtube. Skærme trækker i det hele taget en del opmærksomhed, og skærme er ofte lige med ingen bevægelse. Cykelture får børn færre af. Fordi vi passer godt på dem, og hellere vil køre dem i bil end lade dem cykle selv. Det er omsorgsfuldt, men det giver ikke gode erfaringer med bevægelse.

Så hvad kan vi gøre for, at vores børn får bevæget sig mere i hverdagen? Her følger tre tips, som jeg selv benytter mig af. Jeg er ikke bedre end alle andre, og jeg synes også, at det kan være svært at få børnene væk fra skærmen eller op af sofaen.

Min egen erfaring, som er underbygget af flere studier, er, at det gælder om at få bevægelse ind i hverdagen.

1: Lær dine børn at begå sig i trafikken.

Jeg talte med en kollega, som fortalte mig, at han lod sin datter i børnehavealderen cykle hjem fra børnehaven selv. Det var der vist mange, som syntes var uansvarligt, men hun ville virkelig gerne, og han lod hende prøve. Han tog selvfølgelig bestik af ruten og kørte bag hende hele vejen. I den bil, han ville have hentet hende i. Jeg tror, han hjalp hende ét enkelt sted på ruten, hvor der var meget trafik. Det er ikke fordi alle skal gå så radikalt til værks, men prøv at tænk en cykel-selvtillid sådan en pige får.

2: Indret hjem og have til bevægelse.

Det er ikke mange år, at børnene gerne vil tumle og hoppe, så prøv at bære over med det. Herhjemme må man gerne hoppe i sofaen om vinteren. Når jeg er ved at få pip, så sender jeg børnene ovenpå, for at hoppe i sengene, som også kan bruges til vild leg. Om sommeren er det ud i trampolinen.

I haven kan man lave bakker, købe fodboldmål eller hænge en rebstige op i et træ. På billedet er det en balancebom fra IKEA, der bliver brugt til dét, som den er beregnet til, men den kan også bruges til at bygge en hule, som bænk og til at hoppe over.

3: Slæb børnene med ud i naturen. Det mest afslappende, og dér hvor der opstår færrest konflikter er, når vi går i skoven. Om det er fordi der er så meget andet at lave, eller om det er fordi der er så god plads, ved jeg ikke. Det fungerer bare og der er masser af lege, som pludselig dukker op i hukommelsen, når vi kommer ud. Og alle legene er fysiske og fulde af fantasi.

Dét at opholde sig i naturen er bare godt for helbreddet. Det er underbygget i mange studier.