Havearbejde godt for både kroppen og psyken. Hvis du er ivrig efter at få haven til at skinne og stå snorlige i en fart, så er det rigtig godt, men du skal huske at dosere arbejdet og passe på kroppen. Og nyd haven – du er nemlig heldig, hvis du har én.
For selvom havearbejde kan virke både kedeligt og langsommelig (ting man sår, tager flere måneder om at komme op, træer man planter bliver først store efter 8-10 år), så viser det sig, at havearbejde og naturterapi er både beroligende og helbredende.
Så derfor kommer her en guide til, hvordan du griber havearbejdet an efter en lang vinter og samtidig får det bedste ud af udelivet.
Husk at starte roligt ud med arbejdet. Du skal tænke på havearbejde som en træningsaktivitet. Alle ved, at man ikke løber en 10-kilometer på den første tur efter en lang pause. Man skal dele træningen op i små bidder. Skift mellem aktiviterne, så du tager 10-15 minutter med hårdt arbejde. Derefter laver du noget mindre krævende i en periode, inden du vender tilbage til det hårde. På den måde belaster du kroppen mindre. Del gerne de hårde aktiviteter op over flere dage.
Få en naturhave. Det kræver meget mindre lugning, og det er godt for dit helbred. Grønne og naturlige omgivelser sænker nemlig stressniveauet, og så er det godt for bier og andre insekter. Det kræver ikke meget arbejde at anlægge en naturhave. Lad græsset stå og slå i stedet stier rundt i i haven. Det er sjovt for børnene at lege i højt græs, og du har meget mere tid til at sidde og kigge på alle de små dyr, som vil komme og besøg dig.
Læg mærke til haven og brug tid på det. Det er meditativt og virker afstressende at bide mærke i detaljerne. Se på insekterne – de forskellige bier og fluer. Der er utrolig mange arter. Lyt til lyden. Kig på blomsterne. Hvis man ser sådan rigtigt på en blomst, bliver man virkelig forundret over, hvor smuk den er. Sæt dig på græsset med din kaffe; nærstudér græsset, som, når du kommer tæt på, slet ikke kun er græs, men en mærkelig blanding af alt muligt grønt (i hvert fald, hvis du har en naturhave).
Køb nogle ordentlige redskaber som passer til din højde. Så skal du ikke bukke dig forover hele tiden. Få fat i en lille haveskammel, som den her. Den er rigtig god, fordi foden er buet, så skamlen vipper, når du læner dig forover. På den måde kan du holde din ryg ret imens du arbejder. Skal du ligge på knæ, så få fat i en knæpude. Husk altid at skifte arbejdsstillinger ofte. Ingen arbejdsstilling er god, hvis man er i den for længe.
Slå græsset med en håndskubber. Når du har anlagt din naturhave, er der ikke så meget græs der skal slås. Det er derfor overkommeligt at skifte den benzindrevne ud med en håndskubber. Det er rigtig god træning, at slå græs på den gammeldags måde. Det belaster ikke ryggen eller leddene i nævneværdig grad (hvis man har dårlige skuldre eller håndled, så er det måske et problem). I stedet belaster det kredsløbet og musklerne på en dynamisk måde, og det opbygger kondition og muskelstyrke.
Skriv en kommentar