Havbadning er in – sommer og vinter. Der er noget showoff og god historiefortælling i det, men hvorfor er det egentlig sejt at bade og hvad er det godt for? Det første først:
Badning taler lige ned i vores lyst til at vise os som sådan nogle typer med tid, overskud og ro. I virkeligheden dét, som er den største mangelvare for mange, og derfor også det eksklusive. Vi vil gerne udstråle, at vi har tid til de nære ting og har fokus på de rigtige værdier: samvær med familien, tid med venner, at være i naturen – altså at vi er gode til at prioritere de nære ting fremfor de overfladiske. Havbadning er perfekt i dén fortælling.
Men udover at havbadning er moderne og hypet, så er det faktisk også godt for kroppen. Lad være med at synes, at du skal ud hver dag. Nogle dage er det bare for besværligt at pakke badetøj til alle og komme afsted midt i ulvetimen. Men hvis det er weekend, eller du har aftenen fri, så benyt muligheden.
Og altid: husk sikkerheden!
Havbadning er godt fordi:
Havbadning er den ultimative følelse af at være i ét med naturen. Det er en stor sanseoplevelse. Følesansen bliver eksponeret i vild grad. Vand omslutter huden fuldstændigt, og når det samtidig er køligt, så har det den der altomsluttende chokeffekt, som gør én ude af sted til at tænke. Kun sanse.
Havet dufter. Af og til af tang, men mest af frisk salt og sommer.
Havet er smukt og solen reflekteres, så man må knibe øjnene sammen. Man registrerer ubevidst havets dybde, stømretningen, bølgernes størelse og fart, fordi det er vigtigt for at kunne holde balancen og fordi det betyder noget for, hvordan man skal vælge at dykker under og hvordan man bedst holder sig svømmende.
Balancen er på arbejde, når vi er i vandet. Særligt i havvand, fordi det bevæger sig og trækker i os. Samtidig kan vi ikke se havbunden helt klart, så vi må bevæge os mere forsigtigt end ellers for ikke at træde på noget skarpt eller træde i et hul.
Alle sanser er altså i spil, men også muskler og led bliver brugt ved svømning.
Fysisk er havsvømning mere krævende end svømmehalssvømning. Primært fordi havvand er så uroligt og uforudsigeligt. Der er mere modstand.
Svømning er en aerob træningsform, som styrker kredsløbet. Det betyder, at hjerte og iltoptagelse styrkes. Bevægelighed og smidighed vedligeholdes, fordi kroppen bevæger sig frit og ubesværet i vand. Det er rigtig godt for ryggen. Musklerne udholdenhed styrkes også. Knogler og led belastes ikke så meget, og det er der mange fordele ved – f.eks. for gigtpatienter eller gravide. De kan have glæde af kunne bevæge sig i næsten vægtløs tilstand.
Ulempen er, at knogler og led ikke styrkes, fordi der ikke er vægtbæring, men det kan man kompensere for ved at dyrke andre former for sport, hvor man hopper eller løber.
Hvis du gerne vil bade noget mere, så er mit bedste råd at flytte hen hvor vandet er. Jo lettere tilgængeligt det er, jo mere får man det brugt.
Herude i provinsen er der billigt at bo, dejligt at være, og her er plads til flere – jeg siger det bare.
Skriv en kommentar