At være grounded er at have jordforbindelse. Det har vi allesammen, for vi går jo rundt på vores fødder. Ingen mennesker svæver rundt. Men for nogen, kan manglende fornemmelsen af kroppen faktisk gøre, at de ikke oplever at have kontakt med jorden.

Manglende jordforbindelse kan overføres til vores fornemmelse af at stå fast i verden. Vores evne til at stå fast på vores meninger, mærke vores grænser og sige fra, kan øves via kroppen. En stærk forbindelse til jorden kan altså give en psykisk fornemmelse af sikkerhed.

Groundingøvelser sænker samtidig stress. Stress er kroppens reaktion på en udefrakommende fare. Hvis du føler, at du er sikker i verden, og at du står fast, vil det sænke kroppens stressreaktioner.

Derfor bruges grunding til patienter med psykiske problemer. Man kan miste fornemmelsen af sin egen krop, hvis man er stresset, angst eller deprimeret. Og selvfølgelig også hvis man er ramt af mere alvorlige psykiske sygdomme.

Grounding hører under kategorien kropsbevidsthedstræning. Kropsbevidsthedstræning  er en stor hat, hvor mange former for træning og terapi hører under. Blandt andet også vejrtrækningsøvelser og berøring.

En øvelse til at opnå bedre grunding er visualisere at fødderne slår rødder.

Du skal stå godt på fødderne, lukke øjnene, trække vejret ned i maven. Når du er rolig og vejrtrækningen er dyb og rytmisk, forestiller du dig, at fødderne slår rødder, og at du ikke kan løfte dem.

Det virker måske hokus pokus-agtigt, men det virker faktisk.

P.S. Du kan også benytte det dejlige vejr til at smide skoene og gå i bare tæer. Jordforbindelsen forstærkes af de sensoriske input fra fodsålerne.