Selvom det snart er sommer, og ugerne bliver booket op med ferie, festivaller, grillmad, strandture og liggestole, så gør dig selv den tjeneste, at holde dit aktivitetsniveau på samme niveau, som du plejer. Så undgår du smerter, og det bliver lettere at vende tilbage til hverdagen.

Hvor tit har man ikke lovet sig selv, at ferien bliver den tid, hvor man får løbet mere, svømmet, mediteret eller hvad man nu synes, at man forsømmer i hverdagen. Men som med nytårsfortsætter, så holder det sjældent. Måske fordi ambitionerne er for høje, måske fordi du bare ikke gider at løbe, når du først er komme til Kreta.

Og det skal du ikke have det dårligt over. Det er mindst lige så vigtigt for helbreddet at ligge i ske med sin kæreste eller lege i poolen med børnene.

MEN – for fysioterapeuten har selvfølgelig et lille men. Lad være med at stoppe al aktivitet i tre uger. Du risikerer nemlig at få ondt i din krop, hvis du pludseligt stopper med at bevæge dig. Kroppen kan ikke lide pludselige skift i aktivitetsniveau.

Derfor – læg derfor mærke til, hvor meget du egentlig bevæger dig i hverdagen over de næste uger, og forsøg at overføre nogenlunde samme aktivitetsniveau til din ferie (som minimum). Du må selvfølglig gerne bevæge dig mere end du plejer, men her gælder samme regel: langsom tilvænning. Du skal altså ikke (hvis du er én af dem, som faktisk får indfriet ambitionen om mere motion i ferien), starte for hårdt ud.

Du kan få bevæget dig i din ferie på mange måder. Det gør ikke noget, at du laver andre ting, end du plejer. Er du vant til at dyrke løb eller spille fodbold, kan det være rigtig godt at holde formen ved lige med andre motionsformer også. F.eks. klatring, rulleskøjteløb eller dans. Det er motionformer, som udfordrer andre muskelgrupper, og som også stiller krav til stabilitet og balance.

Jeg har samlet 5 ideer til motion i ferien her:

  • Lej cykler, når i er på ferie. Hvis i skal handle, til stranden eller ud til seværdigheder, så kommer i hurtigere frem, end hvis i går. I oplever desuden mange flere detaljer i dét område i besøger, når i cykler, end hvis i kørte i bil.
  • Tag toget, hvis i skal lidt længere væk. Når man tager toget, så går man både til og fra stationen. Og ligesom med cykelturen, så er gåturen en chance for at lægge mærke til små ting, som man ikke ville opleve fra en bil.
  • Sanseindtryk som dufte, former og lyde er med til, at du bedre husker dine ferieoplevelser, og det er endnu et argument for, at du skal bevæge dig rundt på dine ben, på cykel, løbehjul eller rulleskøjter i stedet for i bil.
  • Svøm når du kan. Har du siddet i en bil hele vejen til Sydfrankring, så er din ryg (og kroppen generelt) træt. Noget at det mest belastende for ryggens discus og kroppens kredsløb, er at sidde stille. Derfor er det en god ide at svømme. Fordelen ved svømning er, at du bevæger dine muskler og led, og du bruger kredsløbet (hjerte, lunger og blodomløb) uden belastning fra tyngdekraften. Du minimerer risikoen for skader, men får bevæget din krop, og det trænger den til efter at have siddet stille i mange timer.
  • Spil badminton i haven, tennis eller fodbold på stranden. Alt gælder, når det handler om at holde kroppen igang. Boldspil og leg er noget af det bedste motion der findes, fordi der er mange temposkift og høj puls. Husk at varme op først, så du ikke får skader. I modsætning til svømning, så er der større risiko for skader ved boldspil – særligt dem, hvor man har fysisk kontakt.